Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 08:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-europa-behover-mario-draghi-mer-an-nagonsin/

LEDARE

Arvid Åhlund: Europa behöver Mario Draghi mer än någonsin

Mario Draghi – redan en historisk europé.
Mario Draghi – redan en historisk europé. Foto: Massimo Di Vita/TT

”Super Mario” har lugnat marknaderna och tagit tydlig ställning för Ukraina.

I Italien är det lättare sagt än gjort.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Italiens premiärminister Mario Draghi är redan en historisk europeisk figur. Som ECB-chef räddade han euron under krisen 2012 genom att lova att göra ”allt som krävdes” för att förhindra statsbankrutt i Spanien och Italien. Obligationsmarknaderna vågade aldrig riktigt syna honom och räntorna på statspapper föll. Affärspressen gav Draghi smeknamnet ”Super Mario”, efter tv-spelsfiguren.

I fjol kallade Italiens president Sergio Mattarella in honom som ett slags kompromissledare för en bred koalitionsregering, huvudsakligen bestående av populistpartierna Lega och Femstjärnerörelsen.

Tanken var i princip samma som 2012. Italien drabbades stenhårt av pandemin, har banker som fortfarande inte mår bra och en statsskuld på 150 procent av BNP. Med sin auktoritet var förhoppningen att Draghi skulle jämka samman ostyriga viljor i parlamentet och hålla marknaderna lugna.

Italien har av tradition nära band till Ryssland samt på grund av den katolska kyrkans inflytande en starkt pacifistisk ådra.

Det har han i praktiken lyckats med, men i veckan försökte han avgå efter att Femstjärnerörelsen stoppat ett ekonomiskt räddningspaket som partiet menar är för litet.

Det fick Draghi inte för Mattarella som vädjar till honom att fortsätta – ett tydligt kvitto på hur viktig han är. Han är viktig för Italien, som ständigt balanserar på den ekonomiska katastrofens rand. Och han är viktig för Europa eftersom Italien är världens åttonde största ekonomi, men kanske just nu mest för att han är en så stark röst för Ukraina.

Det är inte alltid uppenbart, Draghi kritiseras ofta jämte Tysklands Scholz och Frankrikes Macron för att inte stå upp mot Putin. Men man bör veta vad han har att jobba med. Italien har av tradition nära band till Ryssland samt på grund av den katolska kyrkans inflytande en starkt pacifistisk ådra. Misstänksamheten mot USA och Nato sitter djupt.

Draghi har tagit tydlig strid mot de tendenserna på hemmaplan. Det är av yttersta vikt att han fortsätter.

Läs mer:

Italiens regering klarade misstroendeomröstning i senaten

Ämnen i artikeln

Italien
Mario Draghi

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt