Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-putins-motgangar-riskerar-att-skapa-sin-egen-opinion/

LEDARE

Arvid Åhlund: Putins motgångar riskerar att skapa sin egen opinion

Räkna inte med att ryssarna reser sig mot Putin.
Foto: Sergey Guneev/TT

Hur länge orkar ryssarna stötta ett anfallskrig där de egna soldaterna dör i massor?

Förmodligen längre än vi i väst hoppas och tror.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I ett lysande reportage skildrar Financial Times reportrar krigets första år inifrån Kreml. Beslutet att invadera tog nästan hela ledarskiktet på sängen. Kiev skulle besättas på några dagar, i stället har 60 000 ryska soldater stupat (under Sovjets ockupation av Afghanistan dog 15 000). ”Allt har gått fruktansvärt fel”, säger en person med insyn.

Putin har därför hårdnat. Han bedriver nu ett metafysiskt krig mot väst snarare än ett erövringskrig mot Ukraina. Det är ett unikt krig i den meningen att hela eliten egentligen är emot det, säger samma person.

Och massorna? Ingen kan riktigt säga, det är ju oklokt att skylta med motståndet. Men den Moskvabaserade journalisten Joshua Yaffa för ett intressant resonemang i tidskriften Foreign Affairs.

Putins samhällsprojekt bygger från början på att staten styr åt de styrda, i utbyte mot ordning och välstånd för fler. Medborgarna är bortkopplade från offentligheten, därför maktlösa, därför cyniska. Deras ”roll har inte varit att påverka politikens riktning utan att gardera sig mot dess konsekvenser”.

Den ryske sociologen Greg Yudin har en fin metafor för detta: Att ta skydd från regnet är förnuftigare än att bekämpa det.

Förhoppningen i väst har varit att krigets ekonomiska följder, samt framför allt tvångsmobiliseringen av hundratusentals ryska män, ska välta den ordningen över ända. De tysta massorna kan ju inte längre skydda sig från konsekvenserna.

Kanske. Men Yaffa befarar att det i själva verket blir tvärtom. Man behöver inte tycka att ett krig är bra för att frukta förlust. Ju sämre det går, desto starkare blir den patriotiska impulsen. Det är i någon mån naturligt eftersom man tycker sig slå ur underläge och därmed idkar självförsvar. Och det är lättare att rättfärdiga än ett anfallskrig. I vilket fall är alternativet – nederlaget – värre.

Yudin har en metafor för det där också. Han säger att Ryssland är en bil som skenar mot stenväggen men att folk är för lamslagna för att kasta sig ur. Räkna inte med att de reser motstånd. Väst kommer behöva stötta Ukraina under lång tid.

Läs fler texter av Arvid Åhlund