Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-sluta-vela-tyskland-kom-till-skott/

LEDARE

Arvid Åhlund: Sluta vela, Tyskland – kom till skott!

Olaf Scholz talar vackert i Davos.
Foto: John MacDougall/TT

Fred i Ukraina kan bara uppnås om Putin misslyckas, hävdar den tyska regeringen.

Det är dags att lägga tyngd bakom orden.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

I sitt tal under Världsekonomiskt forum i Davos i veckan var Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kristallklar. Putins aggressionskrig är ett fiasko. Ukraina försvarar sig med stor framgång. Tyskland backar upp så länge det krävs. ”Fred kan bara uppnås om Ryssland misslyckas.”

Verkligheten är mer komplicerad. Ukrainarna håller i praktiken linjerna i Donbass men ryska raketer fortsätter att slå ut livsviktig infrastruktur långt bakom fronten. Kremls strategi är att undergräva kampviljan både i Ukraina och väst genom att krossa ekonomin och förutsättningarna för någorlunda normalt liv i städerna.

Huruvida det kommer att fungera är ytterst upp till USA och Europa. Enorma resurser kommer att krävas under lång tid, men pengarna och försvarsmaterielen finns om viljan gör det. Inget är viktigare än att hålla den vid liv och mindre länder kan göra stor skillnad genom att hålla kursen.

Estland är ett lysande exempel. Inget land har bistått Ukraina mer sett till ekonomisk storlek. På torsdagen aviserade man sitt största militära stödpaket hittills. Flera länder tillkännagav parallella vapenleveranser, däribland Danmark, Polen, Storbritannien och Sverige.

Den svenska regeringens beslut att skicka artillerisystemet Archer, pansarskyttefordon och pansarvärnsrobotar är en historisk välgärning som sänder helt rätt signal till övriga EU, men också Nato.

De som svävar på målet är tyskarna, eller mera precist Olaf Scholz. Han säger nej till att skicka den världsledande stridsvagnen Leopard 2 därför att han vill ”undvika krig mellan Ryssland och Nato”. Eftersom Leopard 2 är tysktillverkad försvårar han även för andra, som Finland och Polen, att skicka sina.

Det duger inte. Fred kan bara uppnås om Ryssland misslyckas. Och Ryssland misslyckas bara om väst backar upp de vackra orden med vapen.

Läs fler texter av Arvid Åhlund