Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/arvid-ahlund-varfor-ar-inte-alla-som-vasteras/

LEDARE

Arvid Åhlund: Varför är inte alla som Västerås?

Västerås – ett föredöme.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska kommuner är usla på att upptäcka bidragsfusk.

En av dem sticker ut.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Över 60 procent av kommunerna anmälde i fjol inga bidragsbrott visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Siffran är ”oerhört låg”, säger Polisens nationella samordnare Soma Pirot till SR. Varje år svindlas välfärdssystemen på 8-20 miljarder, enligt en statlig utredning 2022; polisen ”vet att bidragsbrotten förekommer i de allra flesta kommuner”. Pengarna är en avgörande inkomstkälla för gängen som skjuter ihjäl varandra på gator och torg.

Bedrägerierna tar sig en rad uttryck – gömda inkomster, skenseparationer, falska kontoutdrag – och är svåra att upptäcka för den som saknar förkunskaper. Men det går.  Västerås har anmält över 1000 felaktiga utbetalningar sedan 2017, flest i landet. Botkyrka gjorde totalt 17 anmälningar under samma period.

Västerås kan och bör tjäna som inspiration. Kommunen är inte rik – de bidragsförsörjda är fler än i landet över lag – men har satsat rätt.

För att komma till rätta med problemen gav regeringen nyligen en utredare i uppdrag att klarlägga om kommunerna går att ansluta till den nya Utbetalningsmyndigheten, som börjar verka vid årsskiftet. Den ska förhindra fusk genom att samordna utbetalningar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och andra myndigheter under ett gemensamt tak.

Regeringens vill att även försörjningsstödet och bostadsbidragen slussas den vägen. Risken är ju att bedrägerierna tilltar i kommunerna när det blir svårare att vilseföra staten. Det är förstås riktigt. Men det bäddar också för mer byråkrati och väcker frågor kring det kommunala självstyret (kan de tvångsanslutas?).

Enklare vore om kommunerna löste problemen själva. De är skyldiga enligt lag att anmäla misstänkt fusk, de flesta underlåter helt enkelt att göra det. Västerås kan och bör tjäna som inspiration. Kommunen är inte rik – de bidragsförsörjda är fler än i landet över lag – men har satsat rätt. Flera socialsekreterare utreder fifflet, på halvtid. De utbildar numera även sina kolleger. Botkyrka och de andra bör dra lärdom. Varje krona räknas.

Rättelse: En tidigare version angav att Utbetalningsmyndigheten ska placeras i Södertälje. De planerna ändrades i december. Myndigheten kommer att ha sitt säte i Stockholm.