Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/attackerna-mot-det-oppna-samhallet-har-nu-natt-klassrummen/

Ledare

Attackerna mot det öppna samhället har nu nått klassrummen

Ungdomar med blommor utanför entrén till skolan där den mördade läraren undervisade.
Ungdomar med blommor utanför entrén till skolan där den mördade läraren undervisade. Foto: BERTRAND GUAY

DN 18/10 2020. Anspråken på att tysta kritik mot islam och hån av profeten Muhammed verkar med det senaste terrorattentatet ha gjort även lärare till måltavlor. Det hotar undervisningen också i Sverige.

En lärare i historia och geografi i en av Paris förorter är det senaste offret för en terrorism med globala ambitioner. Läraren hade undervisat om yttrandefrihet och i detta syfte på en lektion i början av oktober visat magasinet Charlie Hebdos karikatyrteckningar av profeten Muhammed. Undervisningen ska ha föregåtts av en så kallad triggervarning, så att elever som kände att detta var en skymf mot deras tro kunde gå ut.

Ändå ska en del föräldrar ha protesterat och två hör nu till de nio häktade som misstänks vara inblandade i ett makabert mord begånget av en 18-åring med tjetjenskt ursprung. Bakgrunden gör mordet till ett misstänkt terrorattentat. Anspråken på att tysta en fri och sansad diskussion om religion och förment heliga figurer har därmed flyttat in i europeiska klassrum.

Läs mer: Fler personer gripna för brutala lärarmordet i Paris

Militanta islamister i stater och terrororganisationer har visat sig beredda att mörda för att tysta kritik mot deras tro varhelst i världen den förekommer. Detta har varit ett västligt trauma ända sedan fatwan mot författaren Salman Rushdie och hans bok ”Satansverserna” 1989.

Måltavlan är ofta satir. Litterärt i det första fallet, men på 2000-talet riktat mot vanvördiga teckningar. Danska Jyllands-Postens karikatyrer, Lars Vilks rondellhund, och förstås Charlie Hebdos återkommande drift med profeten. Samtliga har utsatts för mordförsök, men kulmen kom med det blodiga attentatet 2015, då 11 personer mördades på och i anslutning till Charlie Hebdos tidningsredaktion.

Inga är mer betjänta av att få diskutera och kritisera fritt, och håna och häda mot Muhammed efter behag, än de som lever under muslimskt styre.

Därefter kapitulerade också denna modiga tidningsredaktion och slutade att publicera karikatyrer av just Muhammed. Lugnet som därefter inträdde var bedrägligt. När tidningen i samband med rättegången mot mördarna från 2015 återpublicerade de karikatyrer det gällde, kom nya attacker.

Så länge det inte är fritt fram i Europa att kritisera och håna också islams heliga figurer kommer självcensur att råda och oskyldiga människors blod att flyta. Därför är inget annat svar möjligt och rimligt än att sätta in rättsstatens och våldsmonopolets fulla arsenal mot terroristerna och de som hjälper dem.

Detta är inte en civilisationernas kamp, utan en civilisationens kamp mot barbariet. Här står inte kristendom mot islam, eller Europa mot Mellanöstern och delar av Asien. Här står yttrande- och trosfrihet mot censur, förtryck och mord. Inga är mer betjänta av att få diskutera och kritisera fritt, och håna och häda mot Muhammed efter behag, än de som lever under muslimskt styre.

Våldet är förlorarens desperata metod. Den som inte kan lita till övertalning och till att tänkande människor frivilligt sluter sig till deras sak. I den muslimska världen vänder unga människor ryggen åt islam i den rigida och diktatoriska form som regimer försöker pådyvla dem. Genom att i väst bekämpa terroristerna och håna deras föreställningar, så solidariserar vi oss med alla som önskar frihet från muslimska förtryckare och diktatorer.

I terroristernas våld ligger ändå en makt. De troende får känslan av att kunna betvinga andra till lydnad och underkastelse, om så bara kring några komiska teckningar. Varje mord blir på så sätt en inspiration till fler dåd och större anspråk.

I västdemokratiska staters kamp mot terrorismen har mycket tillåtits som varit fel, oklokt och direkt kontraproduktivt, men gentemot de islamistiska fanatiker som hotar och mördar publicister, tecknare och lärare måste Europa stå enat. Samma hot och samma fanatism finns också i Sverige, där konstnären Lars Vilks fortfarande tvingas leva med restriktioner och under dödshot. Frankrikes sak är därmed också vår.

Läs mer:

Erik de la Reguera: Ingen institution är så symbolladdad som skolan i Frankrike

Ämnen i artikeln

Terrorism
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt