Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/bakom-fotbollsfesten-dor-migranter-i-tusental/

LEDARE

Ledare: Bakom fotbollsfesten dör migranter i tusental

Nästa år avgörs fotbolls-VM i Qatar.
Nästa år avgörs fotbolls-VM i Qatar. Foto: Pontus Lundahl/TT

DN 21/11 2021. Migrantarbetarnas villkor i Qatar är ingen liten fråga. De inresta utgör en klar majoritet av landets arbetskraft och kommer att ta hand om både spelare och publik under nästa års fotbolls-VM.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Om ett år är det avspark för fotbolls-VM i Qatar. Det är första gången som mästerskapet avgörs i Mellanöstern, men inte första (och sannolikt inte sista) som en tävling av den här storleken arrangeras i en diktatur.

Med Svensk Elitfotbolls ordförande Jens T Anderssons ord kan man inte längre påverka var matcherna ska spelas. Däremot har klubbarna i allsvenskan och superettan skrivit under Amnestys upprop som kräver att Internationella fotbollsförbundet Fifa står upp för migrantarbetares rättigheter. Tillsammans med att Svenska fotbollförbundet har flyttat landslagets januariturné från Qatar, efter kritik från Sveriges elitklubbar, är det ett utmärkt initiativ som visar hur föreningar och organisationer kan markera och förhoppningsvis bidra till förändring.

För migrantarbetares villkor i Qatar är ingen liten fråga. Drygt två miljoner personer från bland annat Bangladesh, Indien och Nepal utgör cirka 95 procent av landets arbetskraft. Det är de som bygger fotbollsarenor, vägar och tunnelbanor samt jobbar som hembiträden. Under VM kommer de att ta hand om spelare och publik på hotellen, servera dem på restaurangerna och ordna med transporter. Därutöver jobbar de med säkerhetsfrågor, och fotbolls-VM skulle inte kunna arrangeras utan dem.

Som ”tack” erbjuds många arbetare inom bland annat bygg och service vidriga villkor, inklusive tvångsarbete och löner som hålls inne så att det blir svårt att lämna en arbetsgivare. Så sent som i fredags publicerade FN-organet för arbetsfrågor, ILO, en rapport som visar att 50 migrantarbetare dog och över 37 000 skadades förra året. Och i februari skrev The Guardian att minst 6 500 gästarbetare mist livet sedan Qatar tilldelades VM.

Enligt Amnesty utreder myndigheterna knappt dödsorsakerna, trots uppenbara kopplingar till osäkra arbetsförhållanden, när ”det är friska unga män som bara dör”, som Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige, uttrycker saken. I stället hänvisar myndigheterna till ”naturliga orsaker” eller ”hjärtproblem”, vilket till skillnad från vid arbetsrelaterade dödsfall innebär att anhöriga inte får ekonomisk kompensation.

Bara för att just detta VM tar slut, får inte kampen för de arbetare som möjliggör tävlingarna göra det.

Dessutom presenterade Amnesty en rapport i början av veckan om att delar av det så kallade kafala-systemet – som jämförts med slaveri och som bygger på att migrantarbetares anställning på ett lagligt sätt binder dem till sina arbetsgivare – finns kvar. Detta trots att Qatar under de senaste åren har tagit steg i rätt riktning, delvis på grund av den ökade granskningen inför mästerskapen. Det handlar exempelvis om införande av en minimilön, reglerad arbetstid, en fond som betalar ut uteblivna löner och möjlighet att resa till hemlandet utan att byta arbetsgivare eller be denna om lov.

Problemet är att reformerna, som visserligen är positiva, ofta ser bättre ut på pappret än de är i verkligheten. Här har Fifa ett ansvar för att agera så att åtminstone de migrantarbetare som är involverade i VM-projekt behandlas på ett acceptabelt sätt och deras mänskliga rättigheter respekteras.

Det kan ske genom att göra egna kontroller och konsekvensanalyser för att såväl förebygga som upptäcka oegentligheter. Vidare genom att inte släppa frågan efter VM-finalen i december nästa år.

För med största sannolikhet kommer fler fotbollsmästerskap arrangeras i länder med liten respekt för mänskliga rättigheter. Bara för att just detta VM tar slut, får inte kampen för de arbetare som möjliggör tävlingarna göra det.

Ämnen i artikeln

Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt