Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-britterna-har-tagit-bollen-och-haller-den/

Ledare

Barbro Hedvall: Britterna har tagit bollen och håller den

Säker på sin sak.
Säker på sin sak. Foto: Andrew Milligan

Vi har hört det förut. Att det kärvar i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Att det kommer en ny tv-serie om brittiska kungahuset. Hur hänger det ihop – och hänger det ens ihop?

Visst gör det, den gemensamma nämnaren är Storbritanniens ställning i världen.

Brexitchocken lever ännu. Varje nyhetsbulletin om hur det brittiska utträdet framskrider river i hjärtat hos de flesta européer – att de vill lämna oss! 

Men det har gått fyra år och ännu har det inte skett, de kanske stannar. Så kan vi önsketänka.

För de går verkligen långsamt, skilsmässoförhandlingarna. Häromdagen kom ännu ett pessimistiskt uttalande från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Tiden går och det blir ingen överenskommelse, det blir tullgränser vid årsskiftet.  

Hans brittiske motpart trodde dock på en överenskommelse inom tidsfristen.

Brittiska premiärministrar har ett internationellt kändisskap redan dagen efter sitt tillträde. Det förenade kungariket lockar och underhåller.

Men i London är man fortfarande kvar i brexitkampanjen och frågar sig om där fanns ryska manipulationer. Det tror nu inte regeringen, i vart fall varken kan eller vill man ta reda på det.

Inte så konstigt att den prövade Barnier verkar uppgiven.

Britterna har på något förunderligt sätt tagit bollen och håller den. De borde vara mer oroliga över att mista européerna än vice versa, marknaden på kontinenten är stor. 

Men det finns andra värden än de som mäts direkt i pund och euro, sådant som det enorma intresset för vad som försiggår på de brittiska öarna. Högst på listan kommer kungahuset. Trots att den brittiska monarken saknar direkt politisk makt och att familjens medlemmar inte precis är briljanta lyckas den fängsla publiken på båda sidor Atlanten. 

Brittiska premiärministrar har ett internationellt kändisskap redan dagen efter sitt tillträde. Det förenade kungariket lockar och underhåller. Britter tar sig de friheter de har lust med och väntar sig att komma ned på fötter i alla lägen. 

Också i brexitförhandlingarna. 

Läs mer: Barbro Hedvall: Massturismen är den nya krisbranschen 

Ämnen i artikeln

Brexit
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt