Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-dags-att-stanga-eus-resecirkus/

Ledare

Barbro Hedvall: Dags att stänga EU:s resecirkus

EU-parlamentet samlas i Strasbourg. Sluta med det.
EU-parlamentet samlas i Strasbourg. Sluta med det. Foto: Philipp von Ditfurth/DPA

Regelbundet åker hela EU-parlamentet från Bryssel till Strasbourg för att bestämma saker. Coronakrisen har visat att det går finfint att klara sig utan den dyra resan.

Ett virus så starkt att det rår på fransk stolthet – kan det finnas? Det verkar faktiskt så. För på grund av covid-19 och smittspridningen håller sig EU-parlamentet borta från Strasbourg. Sedan i mars har arbetet skett i Bryssel. En del ledamöter har stannat hemma och sessionerna har varit få. 

Men exemplet finns alltså nu. Hur ska det då bli efter pandemin? Fortsätta i Bryssel, om ledamöterna själva får bestämma. Får de det?

Frågan om var och hur det parlamentariska arbetet i EU ska ske har ett svar som är svårsålt till EU-medborgare i 26 länder: genom resecirkusen Strasbourg–Bryssel tur och retur. Opraktiskt, kostsamt och miljöskadligt, men fördragsgrundat.

Fördragen har slutits mellan medlemsregeringar och kan bara ändras om dessa är eniga. Och Frankrike har en gång för alla fått med att parlamentet ska sammanträda i både Strasbourg och Bryssel.

Opraktiskt, kostsamt och miljöskadligt men fördragsgrundat.

Bakgrunden finns i den långa, såriga fransk-tyska historien. Strasbourg har skiftat tillhörighet för att till slut landa i Frankrike. Det är en symbolstad för en ny europeisk samhörighet. Vi ska också minnas att det var en fransk utrikesminister, Robert Schuman född i Luxemburg, som utvecklade idén om ett nytt gränsöverskridande europeiskt samarbete. 

Därav det kompakta franska motståndet mot att överge Strasbourg för Bryssel. Tills nu alltså. 

I september är det tänkt att resandet mellan Bryssel och Strasbourg ska återupptas, men måste det bli så? 

Den svåra pandemin har skakat Europa, visserligen inte som ett världskrig men illa nog. Den har påverkat alla européer och kommer att göra det framåt. Vi har fått nya vanor med hemarbete, näthandel och hemleveranser, digitala möten i det nya Zoomland. Och vi kommer till en del att fortsätta så. 

Det borde också EU-parlamentarikerna få göra. Det skulle vara ännu ett historiskt beslut med fransk signatur.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt