Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-de-tva-maktpartierna-kommer-att-vara-skoningslosa-mot-sina-partiledare/

Ledare

Barbro Hedvall: De två maktpartierna kommer att vara skoningslösa mot sina partiledare

Inga lätta jobb.
Inga lätta jobb. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ska fan vara partiledare. Så har många suckat före dagens uppsättning men nu, år 2020, är det riktigt kärvt, särskilt för de två män som leder de två största partierna – i riksdagsmandat och inte i opinionssiffror. 

Värst tycks det vara för S-ledaren. Den enda stora S-märkta tidningen skriver om en man ”som klamrar sig fast” och hävdar att hans närmaste i partiet vill bli av med honom, gärna genast men absolut före nästa val. Att Stefan Löfven själv plikttroget erbjuder sig att leda ännu en valrörelse tycks bara göra hans sak värre.

Det är säkert riktigt att desperationen sprider sig i det socialdemokratiska partiet. Riktigt är också att det gnölas ordentligt bland kommunfolket, ett valnederlag blir väldigt konkret på lokal nivå – partiet mister mandat och pengar och för avsatta kommunalråd väntar inga reträttposter.

Missnöje ska inte underskattas men riktigt oroande blir det först om där uppträder en utmanare, om partifolket ser ett alternativ. Det gör de inte i dag. Den ideologiska vältalare de drömmer om finns bara i historien. Ännu så länge.

Den ideologiska vältalare de drömmer om finns bara i historien. Ännu så länge.

Men vänta bara den dag räddaren träder fram, då kan det gå fort. Om det kan oppositionsledaren berätta. Moderaterna har gjort processen kort med flera partiledare, den nuvarande har sin post efter just ett sådant uppror. Ulf Kristersson möter just nu inga avgångskrav men hans uppträdande präglas av erfarenheten av de otåligas parti.

Valet 2018 förde inte moderatledaren till Rosenbad, men dit ska han – det kräver partiet. Därför jagar Ulf Kristersson regeringen, drar sig inte för att se till att dess budget blir ”hackad”. Försöker göra riksdagen till verkställande lagstiftare och försummar aldrig ett tillfälle att förklara Löfven och kompani odugliga att regera.

I jakten får alla slags kamrater vara med. Sverigedemokrater tillsammans med vänsterpartister, de trogna kristdemokraterna och då och då sträcks ett finger ut åt Liberalerna. Huvudsaken är att räven blir skjuten. Att jaktmiddagen efteråt kan urarta i riktigt hårda gräl och igensmällda dörrar är inget som kan tas upp medan skotten smäller och presskonferenserna hålls.

Men om jägarna kommer tillbaka tomhänta? Om S-siffror fortsätter att sjunka och ingen ny stjärna tänds? Då sitter de kvar, Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Hur länge vet ingen men att den bekanta sucken kommer ur deras bröst är säkert.