Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-hog-tid-att-straffrabatten-for-unga-tas-bort/

LEDARE

Barbro Hedvall: Hög tid att straffrabatten för unga tas bort

Morgan Johansson närmar sig den grova gängbrottsligheten steg för steg.
Morgan Johansson närmar sig den grova gängbrottsligheten steg för steg. Foto: Elin Åberg

Justitieministern lovar att ta bort straffrabatten för unga. Det är ett steg i reträtten från den traditionella socialdemokratiska kriminalpolitiken.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Nu ska den så kallade straffrabatten för unga brottslingar bort och 18–20-åringar kunna dömas som andra. Det var justitieminister Morgan Johanssons (S) budskap på onsdagen.

Äntligen, suckar många. Moderaterna också, men de vill mer.

Justitieministerns förslag är inte ovillkorligt. Ett enkelt krogslagsmål utan gängkoppling ska inte skicka en tidigare ostraffad 19-åring till ett långt fängelsestraff. Det är den råa, ofta gängbaserade brottsligheten som ska sättas åt.

Det är ingen vild gissning att Morgan Johansson återkommer i detta ärende. Skjutningar på gator, sprängningar i bostadsområden, slumpmässiga offer – förfäran och rädsla griper omkring sig. Kraven på fler poliser, effektivare insatser och hårdare straff växer, och de är befogade.

Intrycket kvarstår: regeringen har svårt att ta sig an den hårda gängbrottsligheten i dess helhet.

Vad vi kallar statens våldsmonopol är nu ifrågasatt och ofta av mycket unga män. För socialdemokratin är detta ett dilemma. Partiet har sedan ett halvt sekel koncentrerat sig på brottslingen, han ska föras till rätta med en kombination av lämpor och måttligt tryck. För högern är perspektivet det motsatta: de laglydiga i samhället ska skyddas.

Det är ett bra tag sedan den socialdemokratiska idealmodellen fungerade, om den någonsin gjort det, men det är svårt att erkänna. Reträtten är trög och sker stegvis. Senast alltså straffrabatterna för unga, medan det i måndags handlade om höjda ersättningar till brottsoffer.

17-åriga eventuella mördare ska även fortsättningsvis behandlas inom sluten ungdomsvård. Fast den ska stramas upp, sade justitieministern. Riktigt hur och när får vi kanske veta vid någon kommande presskonferens.

Intrycket kvarstår: regeringen har svårt att ta sig an den hårda gängbrottsligheten i dess helhet. Den tar bit för bit, tillsätter utredning på utredning och får då och då hjälp från andra länder. Någon riktigt rak linje är ännu inte synlig.

Ämnen i artikeln

Gängvåld

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt