Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-pensionssystemet-gor-kvinnorna-som-arbetade-till-forlorare/

Ledare

Barbro Hedvall: Pensionssystemet gör kvinnorna som arbetade till förlorare

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att en person som inte har jobbat ihop till sin pension kan klara sig bättre än de kvinnor som slitit i lågavlönade yrken är förstås inte rimligt.

Nyligen hände något överraskande och bra: de sex partierna i pensionsgruppen blev överens. Nästa år ska pensionärer få ett tillskott på högst 600 kronor i månaden. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kunde med rätta räkna hem en poäng – höjda pensioner var ett socialdemokratiskt vallöfte. 

Pengarna tas från statskassan. Det är därmed en högst tillfällig lösning. Pensionsgruppen som sedan reformeringen av vårt pensionssystem är satt att värna och utveckla det får fortsätta att grubbla. 

Våra pensioner ska bero av våra arbetsinkomster. Inbetalningarna ska motsvara utbetalningarna, ingen påfyllning ska behövas. Det gör det heller inte. Bekymret är att pensionssystemet visar samma orättvisor som lönerna på arbetsmarknaden. Kvinnor har arbetat i kvinnotypiska yrken, deras löner har varit måttliga men räckt till. Men det gör inte pensionen. 

För väldigt många ligger pensionen precis över gränsen för att få bostadsbidrag, och inte så få har en lägre inkomst än de som har så kallad garantipension plus bostadsbidrag. Garantipension får den som inte arbetat ihop en egen tillräckligt stor pension. Ja, garantipensionären kan till och med i något fall få en högre summa.

Bekymret är att pensionssystemet visar samma orättvisor som lönerna på arbetsmarknaden.

Detta är djupt otillfredsställande och går på tvärs med arbetslinjen: Det ska löna sig att arbeta. Alltså behöver pensionerna höjas. Det kan ske genom att mer pengar sätts av. ”Höj pensionsavgiften”, säger LO bland andra, helst två procentenheter till från arbetsgivarna. 

Det knepet använde socialdemokraterna förr, men nu går det inte längre hem, folk har lärt sig att det må heta arbetsgivaravgift, men det är likväl från löneutrymmet pengarna ska tas. Och att ta från löntagarna för att ge till ett trots allt välbeställt pensionärskollektiv, det lär man inte bli ense om i pensionsgruppen.

En möjligen mer framkomlig väg vore att rucka på reglerna om bostadsbidrag. För det är på grund av att så många pensionärer med blygsam pension kommer under gränsen för bostadsbidrag som den stötande orättvisan uppstår: att den som inte arbetat in sin pension kan få ett bättre utfall än den som strävat ett helt arbetsliv.

En teoretisk möjlighet vore förstås att inom pensionssystemet särbehandla kvinnliga pensionärer som kollektiv positivt, det blir då på manliga pensionärers bekostnad. Det är förstås fullständigt uteslutet. Det går inte att laga gamla orättvisor med nya.