Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-ulf-kristersson-borde-sluta-bete-sig-som-en-dalig-forlorare/

Ledare

Barbro Hedvall: Ulf Kristersson borde sluta bete sig som en dålig förlorare

Foto: Alexander Mahmoud

M-ledaren har svårt att komma över utgången av valet i höstas. Det går emellertid inte prata bort.

De svenska damerna förlorade VM-semifinalen. Det var mycket bittert och deras reaktion är lätt att förstå där och då på planen efter hårt spel. 

Svensk politik har många förlorare. I höstas kunde inte ens SD-ledaren trots framgång känna sig riktigt nöjd – det borde varit mer. De andra lämnade åt partiernas valutvärderare att hantera besvikelsen. Så icke M-ledaren. 

Det var himlen som föll ned när C och L inte röstade på honom. Vi får gång på gång höra hur självklart Ulf Kristersson tycker att det är att låta sakpolitiken avgöra. Att det där med ideologier är något att avhandla på seminarier. Att borgerlig partier ska föra borgerlig politik. Att har man ställt upp med målet att göra Ulf Kristersson till statsminister ska man göra det och inte låta himlen falla ner över honom.

Ta Bertil Ohlin – 23 år som partiledare med ständiga förluster.

Ulf Kristersson har inte just blivit utslagen ur en turnering, det är tio månader sedan matchen gick och ett halvår sedan regeringsfrågan avgjordes. Men Ulf Kristersson är fortfarande upprörd. 

Men varför beter han sig som en dålig förlorare? Många är de partiledare som förlorat och det gång på gång. Ta Bertil Ohlin – 23 år som partiledare med ständiga förluster. Visserligen tyckte hans motståndare Tage Erlander att han var gnällig men han var knappast opartisk. Och visst hade Olof Palme svårt men han hade dock förlorat regeringsmakten.

Nej, med Ulf Kristersson är det annorlunda. Antingen tror han sig kunna prata ner C och göra partier omöjliga för de rättänkande borgerliga väljarna eller är han helt enkelt just bara en dålig förlorare. En man som tycker sig ha nått ända fram i kaklet men vill klaga på domaren.