Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-upprepa-inte-misstaget-satt-resenarerna-i-karantan/

Ledare

Barbro Hedvall: Upprepa inte misstaget – sätt resenärerna i karantän

På en strand i Palma.
På en strand i Palma. Foto: Jaime Reina

När svenska sportlovsresenärer kom hem i vintras uppmanades de att gå till jobbet om de inte hade symtom – varpå smittan snart blev ett faktum. Varför upprepa samma misstag när människor nu återvänder från utlandssemestern?

Smittan sprider sig igen. Den finns i Spanien, i Belgien, i Rumänien, i Tyskland – ja, så var det i går. Var den finns i morgon vet ingen.

De svenska siffrorna över insjuknade och döda faller äntligen. Det borde vara en lättnadens tid, men icke. 

För från Folkhälsomyndigheten hörs vad vi känner igen: ingen fara, liten risk för en andra smittvåg. Folk som kommer hem från semestrar har sannolikt inte någon smitta med sig – och har de det så är spridningsrisken liten.

Det låter som en repris av vinterns mantra. 

Men nu är det skillnad: För vi vet vad som hände. Vi vet vad som hände med dem som kom från Alperna – de blev sjuka, andra blev sjuka och smittan tog fart. Och vi vet att 5 730 personer har dött. Men vi vet inte vad som hade hänt om de hemvändande mötts av provtagning, smittspårning och karantän. 

Där har man lärt av vad som hänt. Så icke i Sverige.

Runt om i Europa försöker nu turistindustrin desperat locka människor att resa. Och många gör det. Stränderna runt Medelhavet blir motsvarigheten till barerna i de italienska och österrikiska skidorterna. Smittoutbrotten må vara lokala men viruset gör ingen skillnad på en blek nordeuropé och en solbränd spanjor.

Storbritannien drog också snabbt slutsatser och inför karantän för återvändare från spanska solsemestrar. Skarpa åtgärder med nya nedstängningar väntar på andra håll. 

Där har man lärt av vad som hänt. Så icke i Sverige. 

Det enda rimliga är att också svenskar som återvänder från länder med smittspridning möts med karantän. 

Alldeles särskilt angeläget är det nu när siffrorna äntligen ger hopp om ett slut på det halva undantagstillstånd som råder i vårt land.

Ett slut för besöksförbuden på äldreboenden, ett slut på isoleringen av drygt en miljon 70-plussare. 

Smittan kommer att finnas, den kan möjligen bemästras med vaccin och medicin i framtiden. Nu kan och måste den bekämpas med andra medel. 

Den låt-gå-attityd som Folkhälsomyndigheten intar håller inte. Om inte myndigheten själv inser det borde någon politiskt ansvarig göra det. 

Sverige ska inte behöva uppleva en repris av denna coronavår!

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt