Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/barbro-hedvall-usas-president-i-sorgligt-sallskap-igen/

Ledare

Barbro Hedvall: USA:s president i sorgligt sällskap, igen

Ny tweet på gång?
Ny tweet på gång? Foto: Jim Watson/TT

När Donald Trump leker med tanken att ändra valdatum och återigen prövar USA:s konstitutionella gränser ger det uppmuntran till auktoritära härskare världen över, som inte vill kännas vid sådana begränsningar.

USA-valet 2020

När är det presidentval i USA? Den första tisdagen i november vart fjärde år. 

Det vet vartenda skolbarn också i Sverige. Att rucka på detta är omöjligt – det vet förstås också USA:s president (eller åtminstone någon i hans rådgivarkrets). Ändå lekte Donald Trump med idén att flytta valet. På grund av coronakrisen, givetvis.

En förutsättning är givetvis att presidenten har en agenda som säger att presidenten står över lagen, att han bestämmer utan motstånd.

Reaktionen blev snabb och omedelbar: det gör vi inte. Det är inte presidenten som bestämmer när valet ska hållas, ska det fastlagda datumet flyttas så är det kongressens sak. Den 3 november kommer väljarna att lägga sina röster – oberoende av coronapandemin, eller de ekonomiska konjunkturerna.

Att flytta val, det är sådant som auktoritära makthavare brukar syssla med. Nästan samtidigt kommer också beskedet att valen i Hongkong skjuts upp ett år på grund av pandemin. Den förklaringen godtar inte den demokratiska oppositionen som i stället ser det som ett försök att vinna tid och att mala ned motståndet.

Även i Ryssland kallas väljarna till vallokalerna vid tidpunkter som passar de makthavande. Det gällde vid omröstningen om president Putins nya konstitutionella förslag för några veckor sedan.

Men en amerikansk president som hamnar i detta sällskap, hur är det möjligt? En förutsättning är givetvis att presidenten har en agenda som säger att presidenten står över lagen, att han bestämmer utan motstånd. Och det har Donald Trump och det har han visat från första stund. 

Och vad värre är – han tillåts framhärda. Den amerikanska konstitutionen kom till för att hindra en makthavare att bli för mäktig. Motkrafter konstruerades för att balansera varandra. Under de senaste tre och ett halvt åren har denna konstruktion prövats hårt. 

Det politiska livet har förvandlats till ett slags vendetta mellan två partier och en president med auktoritära böjelser har fått fritt spelrum.

Orden tryter snart, skammen känns också i det demokratiska Europa.

Läs mer:

Martin Gelin: Trump bestämmer inte valdatumet – utan det gör kongressen 

Efter kritik från båda håll – Trump tonar ner uttalande om uppskjutet val

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump
Kina
Ryssland
Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt