Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bayerns val ingen oktoberfest för Merkel

Mera öl och mera öl.
Mera öl och mera öl. Foto: Matthias Schrader/AP

DN 14/10 2018. Bayerns CSU kommer att gå på en brakförlust. Det bådar illa även för förbundskansler Angela Merkel.

Det går bra för Tyskland, och allra bäst för Bayern. Tillväxten ligger en bra bit över det nationella snittet, någon arbetslöshet kan knappt skymtas och brottsligheten är låg.

Ändå verkar alla missnöjda med allt möjligt. Söndagens delstatsval blir en rejäl politisk jordbävning.

Kristdemokratiska CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, har varit närmast identiskt med Bayern. CSU har styrt sedan 50-talet, nästan alltid med egen majoritet. Förra valet, 2013, nåddes respektabla 48 procent. Nu pekar mätningarna på 33.

Å ena sidan fortsatte läckaget från CSU till AFD. Å andra sidan försvann väljare till det flyktingvänliga miljöpartiet De gröna.

Regeringschefen i München, Markus Söder, skyller allt på Berlin, CDU/CSU:s koalition med socialdemokratiska SPD och indirekt Angela Merkel. Riktigt så enkelt är det inte.

Alla de tyska ”folkpartierna” har problem. CDU krymper, SPD rasar. SPD har aldrig varit starkt i Bayern, men på söndagen kan det sluta runt 12 procent.

En del av CSU:s kräftgång är kopplad till invandring. Under flyktingkrisen 2015 öppnade Tyskland dörren för över en miljon människor, och en del väljare förlåter aldrig Merkel. Främlingsfientliga AFD fick ett uppsving, inte minst i Bayern.

CSU har alltid avskytt utmaningar från höger, och försökte kontra med stängda gränser och uppsamlingsläger. Ett par gånger var koalitionen i Berlin, liksom unionen med CDU, på väg att rämna. Men å ena sidan fortsatte läckaget från CSU till AFD. Å andra sidan försvann väljare till det flyktingvänliga miljöpartiet De gröna. Och katolska kyrkan, alltid en av CSU:s grundpelare, var inte road av retoriken.

Dominansen i Bayern har gjort CSU till en maktfaktor även i Berlin. På senare år har dock partiet alltför ofta sökt märkliga konflikter, som när man insisterade på en tysk vägtull som bara skulle gälla utlänningar. Samtidigt som CSU har ställt till gräl på federal nivå har partiet haft interna stridigheter.

CSU ledde den stora omdaningen av Bayern efter andra världskriget. I begynnelsen var detta jordbruksmark utan nämnvärd industri. Ända till 80-talet var bayrarna nettobidragstagare i den tyska skatteutjämningen. I dag är de den största givaren.

Likväl är det förunderligt hur CSU har tappat fokus. Det som var partiets styrka, att dugligt regera en ekonomisk framgångssaga, hamnade i skymundan.

Den tyska delningen gjorde att stora företag som Siemens flyttade från Berlin till München. EU blev en vinstlott för den som låg mitt i Europa. Ett behagligt klimat kombinerat med bra skidåkning gjorde sitt till för att locka kvalificerad arbetskraft.

För CSU var marknadsekonomi ingen religion. Partiet förde (del)statlig industripolitik så det stod härliga till, men de offentliga åtagandena sköttes pragmatiskt och effektivt. Bayern blev ett kraftpaket men förändrades också med tiden. CSU har hyllat både digitalisering och tradition, ”Laptop und Lederhosen”, men det andra ledet har bleknat. Bara de senaste tio åren har en miljon flyttat in från andra delar av Tyskland och tagit med sig eget bagage.

Likväl är det förunderligt hur CSU har tappat fokus. Det som var partiets styrka, att dugligt regera en ekonomisk framgångssaga, hamnade i skymundan. I stället uppstod panik när AFD blandade sig i.

En koalition torde bli nödvändig, kanske med De gröna som gillar flyktingar men inte bilindustri. Det låter inte så harmoniskt, men har fungerat i granndelstaten Baden-Württemberg.

CSU:s väntade bakslag kommer att få konsekvenser för Merkel. Åtskilliga lär ge henne skulden. Dessutom blir CSU en svagare och ännu mer obekväm partner. Förbundskanslern har förlorat auktoritet, ser trött ut och anar sannolikt slutet på rollen som Europas mäktigaste ledare. Bayern ger henne ingen lindring.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.