Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/bit-for-bit-plockar-viktor-orban-isar-demokratin/

Ledare

Bit för bit plockar Viktor Orbán isär demokratin

Talar till folket.
Talar till folket. Foto: Darko Vojinovic

DN 2/12 2018. Ungerns regering attackerar mediernas och universitetens frihet. EU kan inte se på när premiärminister Viktor Orbán förstör demokratin.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

I en artikel förra helgen beskriver New York Times detaljrikt hur den ungerska webbtidningen Origo gick från att vara en frän granskare av makten till att bli dess knähund. Strax efter att han vunnit valet 2010 tog Fideszpartiets Viktor Orbán ett fast grepp om Ungerns public service. Men Origo – och andra privata medier – duckade inte för att ställa den nye premiärministern till svars. 

Det ändrades steg för steg. När bolaget Magyar Telekom, som ägde webbtidningen, skulle få sina statliga licenser förnyade 2013, villkorade regeringen det med att den fick en direktlinje till Origos redaktionsledning, för att kunna säga nej till misshagliga artiklar och föreslå mer förmånliga vinklar. Efter att två redaktörer som vägrat att gå i Orbáns koppel tvingats bort, såldes Origo slutligen till en affärsman med nära band till premiärministern. Webbtidningen har sedan dess förvandlats till en megafon för Fidesz.

I veckan blev det klart att Origo och en rad andra regeringskontrollerade privata medier slås ihop i en ny organisation, som ska ledas av en av Orbáns lojalister. Syftet, befarar bedömare, är att bättre koordinera attackerna mot premiärministerns motståndare, inklusive de få oberoende medier som finns kvar.    

Sedan ett par år har det välrenommerade demokratiinstitutet Freedom House ändrat sin bedömning av mediernas ställning i Ungern, från ”fria” till ”delvis fria”. Fallet Origo utgör en stilstudie av de metoder Orbán använder sig av för att montera ner den ungerska pressfriheten. 

Maktdelning och mekanismer för ansvarsutkrävande – dit bland annat pressfriheten hör – försvagas. Majoriteten ska möta färre begränsningar. ”Folkviljan” kanaliseras genom ledaren.

Det är heller inte bara pressen som är i premiärministerns skottglugg. DN berättar i fredagstidningen om att Fideszregeringen just nu tvingar Centraleuropeiska universitetet, som finansieras av den liberale amerikansk-ungerske filantropen George Soros, att slå igen portarna. Även den akademiska friheten lever alltså farligt.

Viktor Orbán sticker inte under stol med vad som är hans syfte: Att inrätta en ”illiberal demokrati”. Maktdelning och mekanismer för ansvarsutkrävande – dit bland annat pressfriheten hör – försvagas. Majoriteten ska möta färre begränsningar. ”Folkviljan” kanaliseras genom ledaren.  

Den ungerske premiärministern är inte först med vare sig medel eller mål. Inte heller är föraktet för de begränsningar som den liberala demokratin tvingar på majoriteten unik för den invandringsfientliga höger som han representerar. Den populistiska nationalismen begränsar sig inte till en politisk kulör. 

Faktum är att Orbán i hög grad styr efter samma karta som Hugo Chávez, om än i makligare takt. Venezuelas socialistiske förre president började också med att tämja public service, innan han tog över eller stängde ner de privata medierna. Det dröjde mer än ett decennium innan de politiska fångarna infogades i hans projekt.

I september beslutade Europaparlamentet att inleda ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern för att Fideszregeringen åsidosätter unionens grundläggande värden, dit just mediernas och universitetens frihet hör. En överväldigande majoritet av ledamöterna röstade för – inklusive samtliga svenska, med undantag för Sverigedemokraternas två representanter.

Huruvida artikel 7-processen producerar några sanktioner återstår att se. Men EU kan inte tyst se på. Orbáns urgröpning av grundläggande friheter är på allvar. Och som exemplet Venezuela tydligt visar: plockar man bort alla dess liberala komponenter, finns ingen demokrati alls kvar till slut.