Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Britterna har parkerat i återvändsgränden

Theresa May i Salzburg.
Theresa May i Salzburg. Foto: Christof Stache/AFP

DN 23/9 2018. Vad är det för fel på Storbritannien? Det regerande, konservativa Torypartiet är hopplöst. Labouroppositionen har kapats av yttervänstern. Och för två år sedan röstade folket, om än knappt, för att lämna EU.

Den gångna veckans EU-toppmöte i Salzburg gav inga svar om Brexits former. Premiärminister Theresa May förklarade morskt att hennes plan är den enda trovärdiga. Övriga närvarande sa att den tyvärr inte fungerar alls.

Det stora praktiska problemet är den gräns som måste uppstå någonstans mellan EU och ett land som överger både den inre marknaden och tullunionen. Inte mellan Nordirland och Irland, tycker alla, officiellt, för det kan rycka sönder den 20 år gamla freden på ön.

Alltså på Irländska sjön, säger EU, för kontroll av tullplikt och produktstandard. Aldrig i livet, det skulle splittra Förenade kungariket, säger May, ivrigt uppbackad av det nordirländska parti som garanterar hennes lövtunna majoritet i det brittiska parlamentet.

Om nu May faller, nyval utlyses och Labour vinner, tro inte att Brexit blir avblåst.

London har försökt vifta undan frågan, och lanserat tekniska lösningar som inte existerar. Nej, detta måste faktiskt lösas, ni har fyra veckor på er, var beskedet i Salzburg.

Lika viktigt för EU är den inre marknaden som sådan. Mays plan från i somras var att Storbritannien i princip skulle stanna i varudelen, lämna tjänstedelen och stoppa den fria rörligheten för arbetskraft. Men för EU är allt en helhet, vilket har gjorts klart från början.

Frankrikes president Emmanuel Macron betonade efter toppmötet att det faktiskt kostar att gå ur EU, det går inte att behålla det man gillar och rata resten. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa att det blir ”inga kompromisser om inre marknaden”. Och om britterna inte ändrar sig återstår ett vanligt frihandelsavtal à la Kanada, inga förmånliga kompiskontrakt.

Vad May än får ut väntar alla möjliga besvär på hemmaplan. Tories Europavänner och EU-hatare håller på att slita varandra i stycken. Om en vecka börjar den årliga partikongressen, och det blir säkert en livlig tillställning. Förespråkarna av hård Brexit tänker rösta nej till Mays plan i parlamentet, trots att de inte lyckats enas om ett eget alternativ.

Labour lovar att göra detsamma, liksom till allt May kan tänkas hitta på. Oppositionspartiet, som inleder sin kongress redan denna söndag, kräver att ett utträdesavtal ger ”exakt samma fördelar” som Storbritanniens nuvarande medlemskap i EU. Det är förstås en linje som är ännu mer uppe i det blå än Mays.

Om nu May faller, nyval utlyses och Labour vinner, tro inte att Brexit blir avblåst. Partiledaren Jeremy Corbyn har ägnat sitt liv åt kampen mot västimperialismen och betraktar EU som en kapitalistisk konspiration. Folkomröstningens resultat ska respekteras, insisterar han, även om stora delar av Labour yrkar på en andra chans.

Samtidigt använder även Labour en stor del av sin tid till interna gräl, till exempel om Corbyns obegripligt svajiga inställning till antisemitism. Åtskilliga parlamentsledamöter kommer inte ens till kongressen.

Att britterna skulle lämna EU utan avtal ansågs en gång uteslutet. Inte längre. Blir det en uppgörelse är det ytterst oklart hur parlamentet i London ställer sig. I röran kan det mesta hända, inklusive en ny folkomröstning. Fast hur skulle frågan formuleras? Ja eller nej till vad?

Fler toppmöten följer. Klockan tickar mot utträdesdatumet den 29 mars nästa år. Kanske går det att sudda till beslut och tidsgränser, som brukligt inom EU. Men grundfelet består: britternas beslut att lämna unionen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.