Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/britterna-snubblar-vidare-mot-stupkanten/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Britterna snubblar vidare mot stupkanten

Mayday, mayday.
Mayday, mayday. Foto: Tatyana Zenkovich/AFP

DN 27/8 2018. Brexit utan avtal skulle aldrig kunna hända, men britterna kan snart vara där. Det vore en ekonomisk mardröm.

Säga vad man vill, Brexit genererar åtminstone arbetstillfällen. Redan jobbar 7 000 statstjänstemän med förberedelser för det brittiska utträdet ur EU, och de ska snart få sällskap av 9 000 till. Därtill kommer 1 000 nya gränsvakter.

Det säger något om komplexiteten i processen. Och om riskerna.

Regeringen i London har nu börjat publicera anvisningar på alla möjliga områden, för den händelse Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan något avtal alls om framtida relationer. Det skrämmande scenariot ser inte längre osannolikt ut.

Detta är en illusion som bygger på att London skulle ha en styrkeposition.

Den fria handeln med varor vore ett minne blott. Gränskontroller, tullar och problem med olika standard för produkter skulle uppstå. Företagen skulle få ägna dagarna åt att fylla i formulär och riskera tvärstopp i leverantörskedjor. Långtradarköer skulle bli typiskt brittiskt. Vanliga medborgare drabbas av både strul med kreditkort och höjda priser. Staten lovar i alla fall att bunkra mediciner.

Då har den hyperkänsliga Irlandsfrågan ännu inte landat på bordet. En hård gräns mellan Nordirland och Irland skulle bli oundviklig, trots att alla inblandade lovat att den ska förbli öppen.

I någon mån handlar riktlinjerna om att informera folket. Men det är också taktik från regeringens sida. Premiärminister Theresa May försöker förtvivlat hålla ihop sitt Toryparti och få de rabiata EU-motståndarna på hyggligt humör. Och om Bryssel ser att Brexit utan avtal faktiskt är ett alternativ, då kommer kontinentens förhandlare säkert att vekna.

Detta är en illusion som bygger på att London skulle ha en styrkeposition. För Brexit har ett pris för EU, som blir högre utan avtal, men britterna skulle förlora betydligt mer. Enligt finansminister Philip Hammond skulle bnp växa uppåt 10 procentenheter långsammare på 15 år. Prognosen fick Brexitvännerna att vilja rulla honom i tjära och fjädrar.

Pessimismen breder ut sig. Sju av tio tror på ett dåligt avtal. Theresa Mays plan från i juli innehöll nya eftergifter till EU, men var ändå full av hål. Hon vill att handeln med varor ska fortsätta vara fri. Alla skulle låtsas att britterna är kvar i tullunionen, men tjänster stanna utanför. Den fria rörligheten för människor skulle inte gälla Storbritannien, som ändå tänker vara generöst mot EU-medborgare.

Sammanfattningsvis vill May att EU struntar i den inre marknadens grundpelare, för britternas skull. Det har unionen sagt nej till, och tungviktarna Tyskland och Frankrike är väldigt eniga om att medlemsförmåner bara tillfaller medlemmar.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är vad det egentligen finns majoritet för i det brittiska parlamentet.

EU-toppmötet i oktober var menat som deadline. Kanske går det att skjuta upp problemet genom att förlänga förhandlingarna in i den övergångsperiod som tar slut i december 2020.

Det hotande kaoset föder spekulationer om en ny folkomröstning. Britterna fick ju inte veta vad den förra innebar. Men det är bara drygt ett halvår kvar. Varken Tories eller Labouroppositionen vill. Brexit splittrar båda partierna och riskerna är stora med att verka trotsa resultatet 2016.

Och vad skulle man rösta om? Ja eller nej till Mays eventuella avtal? Eller till EU-medlemskapet igen? Tre alternativ? Även om EU-vännerna tar revansch med en knapp seger utbryter inte lugn och ro. Nationen är fortfarande delad på mitten.

Brexits falska profeter lovade guld och gröna skogar. I stället sitter britterna fast i klistret.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.