Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/bussa-skolelever-ut-ur-fororterna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Bussa skolelever ut ur förorterna

Illustration: Magnus Bard

DN 17/6 2018. Alla frågor som har behandlats under den gångna politikerveckan i Järva har en sak gemensamt: de drabbar barnen hårdast.

I dag är det barnen med störst behov av ett välfungerande klassrum som går i de mest pressade skolorna. Och ingen av de satsningar som sker rår på huvudproblemet: barnen bor i fel områden. ”Fel” betyder i det här sammanhanget att inte bara deras föräldrar, utan även klasskompisarnas, statistiskt sett har sämre nätverk, lägre valdeltagande, kortare utbildning, sämre inkomst, sämre hälsa. Kriminaliteten är en betydligt synligare värld än i många andra bostadsområden. 

Situationen sägs vara så allvarlig att statsministern inte vill utesluta att militären kan komma att blandas in. 

En ny genomgång från Skolverket visar att inte ens varannan elev går ut nian med behörighet i flera av dessa skolor. I Bergsjöskolan i Göteborg saknar nästan sju av tio elever behörighet, likaså i Sjumilaskolan i Biskopsgården. 

Det fria skolvalet hjälper sällan dessa elever, eftersom det kräver välinformerade föräldrar som sätter barnen i kö i blöjåldern.

En annan slutsats från Skolverket är att föräldrarnas bakgrund och situation påverkar eleverna mer i dag än tidigare. Ur ett liberalt perspektiv är det en mardröm: skolan är inte kapabel att ge elever chansen att påverka sin framtid. Ur ett vänsterperspektiv torde det inte kännas bättre. Finns det någon giftigare ojämlikhet än denna? I Skolverkets sammanställning går att läsa: ”Mellan 2000 och 2016 har resultatskillnaderna mellan skolorna fördubblats”.

Närhetsprincipen är tänkt att värna barnen: de ska få närmare till skolan och närmare till klasskompisarna. Men för elever bosatta i utsatta områden får den motsatt effekt. Principen blir en mur.

Det fria skolvalet hjälper sällan dessa elever, eftersom det kräver välinformerade föräldrar som sätter barnen i kö i blöjåldern. Barnen som behöver hjälp av skolan att kompensera för det som föräldrarna inte kan erbjuda blir kvar. 

Därmed inte sagt att skolorna i utsatta områden behöver vara sämre än andra skolor. Lärarna kan göra minst lika stora, om inte större, insatser. Men med färre elever som talar obehindrad svenska, fler nyanlända elever i klassrummen och färre föräldrar som kan hjälpa barnen med läxorna är uppdraget betydligt svårare än i en förort med högutbildade föräldrar med högre inkomster – och marginaler att köpa läxhjälp till barnen där de egna kunskaperna saknas. 

Att majoriteten av eleverna i vissa skolor inte går ut med behörighet, medan närliggande skolor ger nästan varje barn förutsättningarna att studera vidare, ställer frågan på sin spets. Ska vi acceptera att barn ärver sina föräldrars position i samhället? Att gå ut skolan utan godkända betyg är inte ett tillfälligt problem. Det lämnar ärr.

Var dina föräldrar bor – har råd att bo – ska inte avgöra hela skolgången. 

I stora delar av landet är skjuts en naturlig del av skolverksamheten. Elever pendlar till skolan av den enkla anledningen att det är vad som krävs för att få tillgång till utbildning. Utan skolskjuts, ingen levande landsbygd. Detsamma kan nu sägas om flera utsatta områden: utan bussresor ut från bostadsområdet, ingen välmående förort. Utan att tänka på det samlade vi barn med dåliga förutsättningarna i samma lokaler, lät dem gå i korridorer där svenska språket inte sitter i väggarna. När resultaten syns är det cyniskt att låta det fortsätta.

Statsministern borde inte sätta in militären – han borde sätta in en flotta med bussar.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.