Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

C och L ska lyssna på sina väljare, inte på fiskmåshögern

De har fått ett tydligt mandat av sina väljare.
De har fått ett tydligt mandat av sina väljare. Foto: Stina Stjernkvist/TT

DN 25/9 2018. Det bedrivs en skränig kampanj från höger för att C och L ska bryta mot löftet att inte luta sig mot SD. Men Lööf och Björklund bör lyssna på de väljare som gett dem sitt förtroende.

Så blev Andreas Norlén (M) till slut vald till talman. Det är ett vettigt val. Konstitutionsutskottets förre ordförande är en omvittnat skicklig parlamentariker med brett företroende i riksdagen.

Värre var processen genom vilken han valdes. Framför allt tjafset om praxis var ovärdigt, särskilt som någon gemensam sådan aldrig funnits: Socialdemokraterna har alltid hävdat principen största parti, de borgerliga största parti i blocket som bildar regering.  

Den gemensamma praxis som funnits har gällt de vice talmännen, som tilldelats partierna i storleksordning. Att Vänstern i stället för Sverigedemokraterna fick vice-post nummer två får därför betraktas som ett praxisbrott. 

Det gäller å andra sidan också SD:s val av kandidat. Det är kutym att partierna väljer en person som har stor respekt i kammaren. 

Det kan inte sägas om Björn Söder, en av partiets mer hårdföra företrädare, som under sin tid som just andre vice talman flera gånger gett sig in i resonemang om vem som är svensk och vem som inte är det. Han kan rimligen sägas ha diskvalificerat sig själv för posten.

Med talmansvalet avklarat och Stefan Löfven snart antingen avsatt eller avgången kan fokus flyttas till att få en ny regering på plats. 

Sannolikt tar det tid innan vi vet vem som leder den och vilka partier som ingår. Men tre saker bör vara klara redan nu: Statsministern ska inte luta sig mot Sverigedemokraterna. Det kommer krävas uppgörelser över den traditionella blockgränsen. Och tyngdpunkten ska ligga i mitten. 

Väljarna har gjort Annie Lööf och Jan Björklund till vågmästare. De fick sin position genom att rakt igenom valrörelsen vara kristallklara på två punkter: Alliansen kan inte göra sig beroende av Jimmie Åkesson och måste ifall den inte får majoritet göra upp med S. Centerns och Liberalernas ledare har sedan valdagen inte svajat en tum. 

På högerkanten förs just nu en högljudd kampanj för att C och L ska bryta sina löften. Sverigedemokraternas väljare måste respekteras, heter det. Och, visst är det sant. Men det görs genom att partiets förtroendevalda intar sina stolar i parlamentet, inte genom att andra tvingas samarbeta med dem. 

Faktum är att Lööf och Björklund – liksom Ulf Kristersson – var tydliga med att de inte planerade att göra upp med Jimmie Åkesson; SD-väljarna kan knappast känna sig svikna.

Talet om att mittenpartierna straffas lika hårt om de samarbetar med Socialdemokraterna som om de tar stöd av Sverigedemokraterna är märkligt.

Framför allt: ska inte Centerns och Liberalernas väljare respekteras? SVT:s vallokalsundersökning (Valu) visar att mittenpartiernas väljare hellre ser att de vänder sig till S än till SD. Andra opinionsmätningar visar samma sak. Det handlar heller inte om några hårfina marginaler. 

I det ljuset är talet om att mittenpartierna straffas lika hårt om de samarbetar med Socialdemokraterna som om de tar stöd av Sverigedemokraterna märkligt.

Så framförs den åsikten också av högerdebattörer som knappast röstade på något av mittenpartierna. Hur har missnöjda moderater tänkt straffa C och L för att de vägrar bryta sina löften om att inte samarbeta med SD? Inte rösta på dem? 

Centern och Liberalerna var tydliga i regeringsfrågan: Ifall Alliansen inte når egen majoritet ska den inte ta stöd av SD utan vända sig till S. De har fått det mandatet av sina väljare. Det är dem och inga andra de ska lyssna på när Andreas Norlén drar igång sina talmansrundor.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.