Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 10:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/centerforwarden-vill-spela-framat/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Centerforwarden som alltid vill spela framåt

Centerledaren Annie Lööf satsar på att få reformer i mål.
Centerledaren Annie Lööf satsar på att få reformer i mål. Foto: Nicklas Thegerström

DN 5/7 2018. Centerpartiet valde att satsa på integrationsfrågan i Almedalen. 

VAL 2018

Full fart framåt. Annie Lööf och hennes centerparti visade upp en ambitiös politisk agenda på sin dag i Almedalen. På DN Debatt presenterades ”århundradets arbetsmarknadsreform”, med en blinkning till de genomgripande och betydelsefulla förändringar som skedde på skatteområdet 1990–1991. På partiets ekonomiska seminarium utvecklade partiledaren tillsammans med chefsekonomen Martin Ådahl hur 100 000 personer som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden ska få ett jobb. 

Arbetsmarknadsregler, lönenivåer och Arbetsförmedlingen måste förändras. Nyanlända ska ges möjlighet att genomgå ett intensivt integrationsår. Hårda studier och långa arbetsdagar, och i gengäld studielån och praktik, lyder erbjudandet. Samhällsorientering ska emellertid inte vara frivilligt, utan alla som kommer till Sverige ska omedelbart lära sig mer om de koder och regler som gäller här.

”Bakom varje siffra, bakom varje kurva finns en människa”, sade Annie Lööf. Drygt en kvarts miljon som har en särskilt utsatt ställning finns inskrivna hos Arbetsförmedlingen, men för många av dem ger det inte mycket. Bara 15 procent av alla jobb förmedlas av myndigheten och efter åtta år har bara hälften av de utrikesfödda ett jobb. Arbetslösheten är fem gånger så hög bland invandrare som bland infödda svenskar. Och det lär inte bli bättre om inget görs. En tredjedel av alla 16-åringar som är födda i ett annat land lämnar grundskolan utan godkända betyg och kommer därför inte ens att skaffa sig en grundläggande utbildning.

Det märks att centerpartisterna är frustrerade över att så få politiska överenskommelser har träffats och genomförts sedan förra valet. Sverige har strukturella problem som måste lösas. De vill även få till stånd ”århundradets bostadsreform” och ”århundradets utbildningsreform”. Och de ska göra det inom ramen för en alliansregering – i samarbete över blockgränsen för att nå resultat. Kompromisser om detaljerna är tillåtna, men de tänker inte tulla på sina övertygelser. 

Annie Lööf lovar ledarskap och långsiktighet. Företagsamhet och framtidsoptimism.  Medmänsklighet och möjligheter. Hon skulle säkert vilja bli Sveriges motsvarighet till Frankrikes president Emmanuel Macron, som vann valet just på en kraftfull reformagenda. På framåtanda och socialliberalism. På hoppet om en bättre framtid.

Nu är inte Annie Lööf någon äppelkindad lantis med enkom solsken i blick.

Nu är inte Annie Lööf någon äppelkindad lantis med enkom solsken i blick. Hon ser hoten mot det öppna samhället och tog i sitt tal kraftfullt avstånd mot dem som hatar och hotar. Mot antisemitismen, islamismen, nationalismen och populismen. Hon tänker inte tystna och uppmanar oss alla att förstå att valet den 9 september främst handlar om grundläggande värden i den liberala demokratin. 

Valet står mellan samarbete och slutenhet. Mellan frihet och förtryck. Mellan humanism och främlingsfientlighet. Och hur utfallet blir – rörande både sakpolitik och samhällsklimat – är verkligen inte avgjort.

Hon och Liberalernas partiledare Jan Björklunds delar lidelsen för friheten och liberalismen, om än med lite olika temperament och exempel. Deras partiers historia och interna kultur skiljer sig åt, men för närvarande är de mer lika varandra än någonsin. Det ska vi vara tacksamma för. Det är ingen tvekan om att vi har två liberala partier i Sveriges riksdag som båda fyller en central funktion. Inte minst när liberalismen utmanas så tydligt från både höger och vänster.

”Det är allvar nu”, som Annie Lööf sade upprepade gånger i Almedalen.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.