Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-20 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/centerpartiet-borde-byta-namn-till-avdragspartiet/

Svensk politik

Centerpartiet borde byta namn till Avdragspartiet

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C). Foto: Jessica Gow/TT

DN 16/10 2020. Allt som är bra ska inte vara avdragsgillt. Det är dags att Centerpartiet börjar städa upp i skattepolitiken.

När Centerpartiet kallar till presskonferens är det ofta för att berätta om ett avdrag. I den senaste höstbudgeten handlade det om en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften för unga, som kommer att kosta 9 miljarder kronor per år och som har fått kritik av ekonomer.

Inte för att arbetsgivare generellt säger nej till minskade avgifter. Utan för att lättnaden inte nödvändigtvis betyder att de kommer att anställa fler i åldrarna 19 till 23 år, och för att de jobb som ändå skapas är dyra. Sist det begav sig kostade varje arbetstillfälle 1 till 1,6 miljoner kronor, enligt Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau), så det är inte konstigt att sågningarna avlöser varandra.

Nu senast var det ekonomerna Lars Calmfors och David Seim som förkastade förslaget och förklarade att sänkningen inte bör genomföras (SvD 13/10). I stället förespråkar de riktade stöd och att enbart nyanställningar subventioneras. Vidare påtalar de vikten av ”noggranna överväganden om olika åtgärders effektivitet”, vilket inte bara gäller hanteringen av ungdomsarbetslösheten.

Varje avdrag eller riktad skattesänkning innebär ett avsteg från en huvudprincip. Det skapar i sin tur olika villkor för olika personer eller branscher. Därför måste alla punktinsatser vara träffsäkra för att kunna motiveras. Inte minst eftersom de i en del fall innebär att konkurrensen snedvrids. I andra är de bara kostsamma.

För att ta ett par exempel:

Det fanns goda skäl för alliansregeringen att införa jobbskatteavdraget. Både för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och för att låg- och medelinkomsttagare betalade orimligt hög skatt.

Även om det inte finns något ont att säga om intentionerna med varje förslag är inte lösningen på såväl stora som små problem ännu ett avdrag.

Samma sak gäller rutavdraget. Även om det precis som rotavdraget leder till att viss konsumtion och vissa branscher främjas, var det en nödvändig reform. Dels för att det innebar ett synliggörande och ett erkännande av att många kvinnor dubbelarbetar i och utanför hemmen. Dels för att det har skapat tusentals arbetstillfällen och gjort svarta jobb vita.

Men det betyder inte att allt som är trevligt ska vara avdragsgillt. Och här har framför allt Centerpartiet blivit fartblint.

Det påtalades redan förra året av Centerstudenter, som kallade moderpartiets skattesystem för mycket orättvist (DI 26/8 2019). I artikeln kritiseras ”undantag, avdrag och särregleringar som gynnar vissa branscher och skatteplanering”. Dessutom underströk studentpolitikerna att den ekonomiska politiken visserligen ska uppmuntra till arbete och företagande, men att det inte innebär att alla förslag som gynnar företag eller sänker skatter är bra, vilket C tycks tro.

Under den senaste Almedalsveckan lanserade partiet ett särskilt avdrag för gles- och landsbygdsbor. Senare kom ett ingångsavdrag för den som anställer en person som är ny på arbetsmarknaden. Ett kompetensavdrag till företag som satsar på vidareutbildning. En höjning av rotavdraget. Och en breddning av rutavdraget, så att det omfattar fler tjänster till ett högre belopp.

Även om det inte finns något ont att säga om intentionerna med varje förslag är inte lösningen på såväl stora som små problem ännu ett avdrag. Därför är det dags att Annie Lööf (C) börjar sålla. Undantagen måste vara just undantag.

Ämnen i artikeln

Annie Lööf
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt