Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Centerpartiets profil har hamnat rätt i tiden

Annie Lööf hyllades av sina partivänner på Centerpartiets valkonvent i Stockholm.
Annie Lööf hyllades av sina partivänner på Centerpartiets valkonvent i Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

DN 4/8 2018. Centerpartiet kan mycket väl vinna på de tragiska bränderna och den för lantbruket förödande värmen. På fredagen inledde partiet sitt valkonvent.

VAL 2018

Det gick inte att ta miste på energin i Centerpartiet när det inledde sitt valkonvent i Stockholm på fredagen. ”Att kliva in här var som att kliva in i ett fulladdat batteri”, sade partiledaren Annie Lööf inför 800 entusiastiska partivänner. Hon inledde sitt tal med att ta upp de omfattande bränderna i Sverige och vilken tragedi de innebär för människor som förlorar sina hem, sina minnen och barnens arv. 

Hon tackade brandmän och frivilliga för deras oförtrutna arbete att rädda det som räddas kan – och pekade på det fina med att vi ställer upp för varandra i Sverige. 

Hon fortsatte med den febriga sommaren och landade på klassiskt centerpartistiskt manér i förslag på omfattande ekonomiskt stöd till landets lantbrukare. Dels för att rädda dem från konkurs, dels säkra landets livsmedelsproduktion. Så långt, gott och väl. Men hennes uppmaning om att bara köpa svensk mat har ett protektionistiskt drag av intressepartiet, bondeförbundet. 

Bränderna och värmeböljan kan paradoxalt nog gynna Centerpartiet, eftersom de sätter fingret på partiets profilfrågor: landsbygden, lantbruket och klimatet.

Den långsiktiga strategin är att bli ett tjugoprocentsparti, det största inom borgerligheten. Det är inte för inte som Centerpartiets valslogan är ”Framåt!”. Centerpartisterna vill att deras påtagliga optimism och framtidstro ska smitta av sig. Men för att vinna väljarna förtroende krävs att fager retorik följs av rejäla reformer. C pekar särskilt ut arbetsmarknaden, bostäder, skatter och migration i det nyantagna valmanifestet.

Den långsiktiga strategin är att bli ett tjugoprocentsparti, det största inom borgerligheten.

Men även en fråga som berör ett relativt fåtal får plats på agendan. Annie Lööf lovade en ny assistanslagstiftning för att barn med svåra funktionsnedsättningar inte ska behöva bo utan sina föräldrar på sjukhus därför att de nekats stöd från Försäkringskassan. Det är i sanning en skam när de allra mest sköra barnen inte får tillräcklig hjälp i välfärdslandet Sverige.

Nyheten för dagen var ett förslag om hur koldioxidhalten skulle kunna minska med hjälp av ny teknik som helt enkelt plockar bort växthusgasen ur atmosfären. Genom att utsläpp från förnyelsebara energislag tas om hand kan man få ett ”minusutsläpp”, vilket krävs för att klara klimatutmaningen. 

C lägger 3,4 miljarder kronor över två mandatperioder för att minska föroreningarna motsvarande samtliga utsläpp från el- och fjärrvärmesektorn i Sverige på ett år. Det är positivt att C lyckas förena sin gamla insikt om klimathotet med att utgå ifrån att det går att lösa och påhittigt finna svar. 

Men Centerpartiet och Annie Lööf poängterar främst att det förestående valet handlar om värderingar. Vad står då dagens Centerparti för? I valmanifestet slås det fast att ”Sverige ska vara ett medmänskligt land” och att partiet ”står tryggt rotat i liberalismen”. 

Centerpartiet har under de senaste två decennierna rört sig i rätt riktning. Den flummiga ekohumanismen är som bortblåst, liksom den tidigare partiordföranden Olof Johanssons alla motvalser. 

Annie Lööf slog i sitt tal fast att en röst på C är en röst för liberal demokrati, individualism, rättsstat, tolerans och jämställdhet. Stefan Löfven ska inte sitta kvar som statsminister. Centerpartisternas huvudmotståndare i valet är Sverigedemokraterna.

Den före detta partiledaren Maud Olofsson brukade på sin tid hävda att gladast vinner. När nu tidsandan präglas av djup pessimism skulle det inte skada om hon fick rätt.  

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.