Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/coronaansvaret-forsvinner-inte-for-att-mejl-raderas/

Ledare

Coronaansvaret försvinner inte för att mejl raderas

Illustration: Magnus Bard

Vi gillar decentraliserat ansvar i Sverige. I krisläge tycks det tyvärr innebära att ingen vet vem som ska fatta vilka beslut. Då blir det tryggast för makthavarna att rensa i mejlen. 

”Men, vem är det som kör egentligen?” Det är svårt att inte få känslan av en sketch om ansvarsundvikande när man läser om hur svenska myndigheter bollat coronabeslut och ickebeslut mellan sig. 

I DN-avslöjandet om hur Sverige misslyckades anskaffa de läkemedelslager som byggdes upp i grannländer, är dock den eventuella humorn nattsvart. Ingen hade nationellt mandat att köpa in mediciner, något som i vanliga fall är regionernas ansvar, samtidigt som leverantörer och grossister i den tilltagande krisen bara sålde till statliga aktörer. Det fanns ingen samordning, och när order om samordning till slut kom från regeringen var de så vaga och förvirrande att ingen ändå visste vem som höll i taktpinnen. Resultatet är i dag brist på covidrelevanta läkemedel på svenska sjukhus. 

Ytterligare en allvarlig detalj är att protokollet från ett möte i början av mars mellan Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten, där man diskuterade riskerna för detta och där Läkemedelsverket framförde oro över frånvaron av en statlig aktör, klassades som arbetsmaterial och därför inte skulle diarieföras eller lämnas ut till journalister. 

För det har varit en del sådant under våren, när myndigheter aktivt försökt förhindra insyn i både beslut och rena lägesbeskrivningar om corona. Minns till exempel Eskilstunakurirens granskning av hur åtta av nio kommuner i Sörmland försökte hemlighålla antalet smittade i äldrevården. Till tidningen sade kommunerna att det inte fanns någon sådan information, samtidigt som en intern rapport innehöll exakt den information som man hävdade inte fanns. Regiondirektören Jan Grönlund i Region Sörmland lät i samma veva radera ett stort antal mejl till och från kommunerna, så att journalisterna inte heller där kunde få insyn i hur samtalen egentligen sett ut.

Protokollet klassades som arbetsmaterial och skulle därför inte diarieföras eller lämnas ut till journalister.

SVT har å sin sida granskat Arbetsmiljöverket, som också raderat mejl för att dölja spåren efter att myndigheten först gjort bedömningen att arbetsmiljön på äldreboenden krävde både munskydd och visir, för att därefter ändra sig och svänga om till den linje som arbetsgivarna på kommunerna och Folkhälsomyndigheten förordade, utan munskydd.

Även Folkhälsomyndigheten har valt att minska insynen och för inte längre minnesanteckningar från de veckovisa telefonmöten som sker under krisen med landets alla smittskyddsläkare.

Här syns konturerna av flera olika, men sammanhängande problem. Den decentralisering som många uppskattar till vardags i Sverige gör det tyvärr alldeles för oklart i en kris vem som egentligen ansvarar för vad. Och med den osäkerheten kommer också en ovilja att i skarpt läge ta ansvar, av risken att kliva in på varandras territorium. Nästa steg blir sedan att försöka dölja vem som egentligen har beslutat vad och varför, eftersom ingen är säker på hur man egentligen borde ha gjort. För att undvika eventuell kritik är det då bättre att gallra i mejlen, eller låta bli minnesanteckningar. 

Det här är mänskligt, men det gör det nära nog omöjligt att klart bedöma den svenska coronahanteringen. Därmed blir det också omöjligt att lära av våra fel nu, för framtida krishantering. Den coronakommission som snart ska tillsättas kommer att få ett svårt jobb. Ett steg i rätt riktning vore om kommissionen också sätts att titta på hur insynen och transparensen faktiskt fungerat. 

Ämnen i artikeln

Bard
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt