Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Dan har en plan

Rikspolischefen ser ljuset -igen.
Rikspolischefen ser ljuset -igen. Other: Lotta Härdelin

Men gängvåldet kan inte pratas bort. Därför bör rikspolischefen bli utbytt mot en polis.

Dan Eliasson blev rikspolischef för tre år sedan. Han kom från Försäkringskassan. Dessförinnan hade han varit generaldirektör för Migrationsverket. Möjligen är det bakgrunden som chef för två av Sveriges minst populära myndigheter som gjort Eliasson så okänslig för motgångar och misstroende. Han har byggt upp ett immunförsvar mot inkompetensförklaringar.

 Dan har alltid en plan, vet att det snart vänder och ser ljuset. Tror han på sig själv? Det kan vara så illa.

Optimismen kan också vara instrumentell, avsedd att injaga förtroende i allmänheten och den arbetande poliskåren. Men alltför ofta upprepade framtidslöften devalveras. Man märker avsikten och blir beklämd. Man kan, om man är lite äldre, komma att tänka på andra polischefer som sett ljus i tunnlar. Hans Holmér är ett namn man drar sig till minnes.

...verkligheten låter sig inte alltid pratas bort. 

Rikspolischefen skriver regelbundet veckobrev i tidningen Svensk Polis. De finns att läsa på webben. Rubrikerna ger en antydan om chefens ljusa lynne och inspirerande ambitioner: "Det goda ska ha övertaget" (28/4 2015), "Vi är förberedda" (19/11 2015), "Ett regn av guldstjärnor" (20/11 2015),"Härlig vecka i verksamheten" (4/3 2016), "På rätt väg - men mycket återstår" (30/9 2016), "Många framsteg, men mycket återstår" (16/12 2016), "Nu vänder det" (17/2 2017) och nu senast "På väg uppåt" (12/1 2018).

Bakom den senaste tidens förhoppningar om en ljusnande framtid ligger statistik som säger att polisen förbättrat sitt resultat under förra året, det vill säga har klarat upp fler brott. I söndagens Agenda antydde en chefsrådman från Malmö visserligen att den förbättrade statistiken skulle kunna förklaras av medvetna satsningar på att förbättra  just statistiken. Metoden skulle då vara den klassiska: "leta efter borttappade nycklar nära gatlyktan där det är ljust".  Det är tillväxten av utredda lättutredda brott som förklarar framgångarna. Antalet utredda våldsbrott har i gengäld minskat.

 Dan följer sin plan. Lagd på grillbädden i Agenda medgav han att "vi måste bli bättre", samtidigt som han försäkrade att denna förbättring nu var tydligt skönjbar. Det talades om ljus.

Men verkligheten låter sig inte alltid pratas bort. 

Samma kväll ägde ytterligare två dödsskjutningar rum. En man i 35-årsåldern sköts till döds vid Rissne centrum i Stockholm. En 21-åring med gängkriminella kopplingar sköts ner utanför en livsmedelsbutik vid Per Albin Hanssons väg i Malmö. Hans två år äldre bror mördades i mars förra året. En tredje bror överlevde en väpnad attack i våras tack vare sin skottsäkra väst. 

Gängvåldet är i dag ett av de tunga samhällsproblemen i Sverige. Det utgör inte bara ett konkret hot mot liv och trygghet i allt fler svenska städer. Det underminerar också förtroendet för den rättsstat som utgör, och måste utgöra, den robusta grunden för ett frihetligt och inkluderande samhälle. Scenerna och vittnesmålen i  DN:s reportage (14/1) från akutmottagningen i Malmö illustrerar de pedagogiska paralleller man kan dra mellan den kriminella gängmoralen  och den världsbild som är förhärskande i antidemokratiska, antiliberala och rasistiska rörelser: Den egna gruppen betyder allt, andra människor inget.

Gängkulturen måste bekämpas kraftfullt och brett. Polisen kan inte ensam göra jobbet. Men polisen måste göra sin del av jobbet.
Därför bör svensk polis nu få en polis som chef.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.