Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:36 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/danmarks-gettolagar-ar-ett-han-mot-rattsstatens-principer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Danmarks ”gettolagar” är ett hån mot rättsstatens principer

Foto: Markus Schreiber/AP

DN 13/7 2018. Danmarks regering har lanserat lagar som ska få bukt med marginaliseringen i landets utanförskapsområden.  De är ett hot mot demokratiska principer. 

”Regeringen är beredd att gå nya vägar och den är beredd att gå långt.” Det råder inga tvivel om att den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen menade allvar när han i våras presenterade sitt ”gettopaket” med nya lagar som ska få bort marginaliseringen från landets marginaliserade områden. 

Om det är något den danska regeringen har visat under de senaste åren så är det att den är villig att flytta positionerna högerut. Precis som i Sverige pågår det i vårt grannland en tävling i grenen hårda tag, om än i högre tempo. 

Som DN (12/7) har beskrivit  vill  den danska regeringen skärpa straffen för brott som begås inom vissa geografiska områden. Påföljden blir dubbelt så hård om brottet begås i vad man i Danmark kallar ett ”getto” – ett bostadsområde som bland annat har en hög andel arbetslösa och invandrare från länder utanför ”väst”. De 22 utpekade områdena präglas av fattigdom, drogkriminalitet och social utsatthet. 

I paketet ingår bestämmelser om obligatorisk förskola och fängelsestraff för föräldrar som skickar sina barn till ursprungslandet under en längre period. Den som flyttar till ett ”getto” ska också få sitt socialbidrag halverat.

Även i Sverige budar partierna över varandras allt tuffare förslag. Var och varannan dag kommer nya uttalanden om hur många tusen poliser som behöver anställas. Och tonen mot invandrare blir hela tiden hårdare. 

Kristdemokraterna i Stockholm vill ha utegångsförbud i vissa områden för barn och unga som är ”i riskzonen” för att begå brott. Gruppledaren hoppas att det ska få ungdomarna att i högre grad göra sina läxor. KD vill också att Stockholms nyanlända ska genomgå en obligatorisk samhällsorientering för att anamma “svenska värderingar”. Vad man ska göra med de många svenskar som, trots att deras förfäder bott här i sekel, inte skriver under på dessa värderingar framkommer inte. 

Gängkriminaliteten är en av samhällets största utmaningar, och det står klart att polisen behöver mer resurser. De kriminella måste bort från gatorna och de boende i utsatta områden ges bättre livschanser.

Men många av de nya danska lagarna – och svenska förslagen – strider mot rättsstatens principer. Även om de danska lagarna gäller dem som vistas inom ett visst geografiskt område och inte dem som har en viss hudfärg blir konsekvenserna att fattiga invandrare mer eller mindre punktmarkeras. Det innebär ett brott mot principen om att alla medborgare ska behandlas lika inför lagen, en av de viktigaste grundstenarna i ett demokratiskt samhälle. Att en politiker som kallar sig liberal står bakom detta är häpnadsväckande. 

Förutom att lagarna är rättsvidriga är de också kontraproduktiva. Lagarna underlättar inte direkt integrationen mellan utanförskapsområdena och samhället i övrigt. För vem vill bo där ett polisiärt undantagstillstånd råder? Vem kan se sin framtid där?

I stället för att gängen berövas makten blir det de som får sätta agendan. De boende har ingen skuld i de brott som ett fåtal individer begår, men tas ändå som gisslan när hela stadsdelar kollektivt bestraffas.

Vi kan få se en ”brain drain”, där de som med hjälp av exempelvis goda skolresultat lyckas göra någon form av klassresa flyttar för att slippa den särskilda lagstiftningen i stället för att bidra till sin uppväxtsorts framtid. Kvar blir då de mest sårbara.

Hade Danmarks regering verkligen velat hjälpa dem, hade man lagt fram andra förslag. I stället framstår det som att vad den egentligen är ute efter är att ha den tuffaste tonen i dansk politik. Det är obehagligt att se hur svenska politiker apar efter.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.