Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Den fria rörligheten måste försvaras

Flyktingar söker sig till Europa. EU måste kunna ta emot dem.
Flyktingar söker sig till Europa. EU måste kunna ta emot dem. Foto: Abaca / IBL Bildbyrå

DN 24/6 2018. Misslyckas EU-ledarna att komma överens om hur människor ska få komma in och röra sig inom unionen kan hela Europasamarbetet vara i fara. 

Migration är knäckfrågan för EU:s stats- och regeringschefer träffas nästa vecka. I dag, söndag, hålls ett snabbt inkallat förmöte i en mindre krets av medlemsländer. Mycket står på spel. Hur EU ska hantera sin yttre gräns, inte minst genom Medelhavet. Hur människor ska kunna ansöka om asyl. Om flyktingar ska tas emot solidariskt av alla EU-länder. Hur unionen ska kunna behålla sin fria rörlighet. I vågskålen ligger också framtiden för den tyska förbundskanslern Angela Merkels regering.

Grundproblemet är att många samhällssystem i Afrika och Mellanöstern inte fungerar. Miljontals flyr från krig och förtryck. Andra vill skapa sig en bättre framtid. Många av dem knackar på EU:s dörr.

Det bästa vore förstås om fred och välstånd kunde spira i länder som Afghanistan, Syrien, Jemen och Sudan. Demokratibistånd, men också hårda krav på diktaturer och andra despoter, är verktyg som EU bör använda. Men det är en illusion att läget ska bli dramatiskt bättre inom kort. Migration kommer att vara en stor fråga under lång tid framöver. Just därför behövs politiska uppgörelser och fungerande regelverk i Europa. 

Utsikterna är tyvärr inte de bästa. Statminister Stefan Löfven sade i tisdags att ”det ser inte så bra ut vad gäller möjligheterna att nå en överenskommelse”. Oenigheten är mycket stor inom EU. På ena sidan står fortfarande Angela Merkel för en hyfsat öppen linje, och på den andra står invandringskritiska regeringar som Ungerns, Österrikes, Polens och Italiens. 

Den tyska förbundskanslern är dessutom pressad på hemmaplan. CDU:s systerparti i Bayern har ställt ett ultimatum till Merkel om att hon före den 1 juli måste sy ihop bilaterala avtal med ett antal grannländer. Annars kommer hennes egen inrikesminister att införa kontroller längs Tysklands södra gräns, vilket kastar landet in i en regeringskris. Än värre: Likt dominobrickor kan de omgivande EU-länderna montera ned den fria rörligheten.

Vilka förslag ligger på bordet? Bland annat att sätta upp stationer i Nordafrika där migranter ska sorteras; är de att betrakta som flyktingar eller arbetskraftinvandrare? Det skulle måhända minska antalet drunknade människor i Medelhavet. Men EU måste också komma överens om var de som släpps in ska få slå ner sina bopålar. Ett kvotsystem, där länder har ett ansvar att ta emot ett visst antal personer varje år, är något som Sverige förespråkar, men Ungern avvisar

EU måste också komma överens om var de som släpps in ska få slå ner sina bopålar.

Det är helt avgörande att EU kan enas om ett gemensamt arrangemang för var de som beviljats asyl ska få börja ett nytt liv, för annars kan Dublinförordningen och Schengenavtalet falla ihop fullständigt. Denna utveckling har redan påbörjats. Inre gränskontroller finns för närvarande i Frankrike, Österrike, Tyskland, Danmark och Sverige. På Hyllie station i Malmö står numera permanenta hulligförsedda galler längs perrongen. Detta försvårar integrationen i Öresundsregionen, och för asylsökande att nå svensk mark. Det är inte en önskvärd ordning.

EU behöver fokusera på att gränsen runtom unionen hålls intakt och att samtidigt klara av att välkomna människor till hela Europa. Att några länder vägrar att ta emot migranter är varken försvarbart eller hållbart. Mister Europa den fria rörligheten kommer även mycket annat att gå förlorat. Kulturutbyte, ekonomisk tillväxt, framtidsdrömmar. Ytterst står hela Europasamarbetet på spel.

EU är – trots sin byråkratiska framtoning – något mycket vackert och skört. Och alls inget självklart.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.