Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/den-svara-finska-konsten-att-valja-grisen-i-sacken/

Ledare

Den svåra finska konsten att välja grisen i säcken

Illustration: Magnus Bard

DN 14/4 2019. En havererad vårdreform står i centrum för söndagens riksdagsval i Finland. Och i vanlig ordning vet ingen vem som bestämmer efteråt.

Rätta artikel

Finländarna har egentligen aldrig vetat vad de får när de går och röstar. Länge fanns det tre halvstora partier – Socialdemokraterna, Centern och Samlingspartiet (svenska Moderaternas släkting). Två av dem satt alltid i regeringen, men ville aldrig säga före valet vad de tänkte kompromissa bort i förhandlingarna. De som fick makten åkte per automatik på ett bakslag nästa gång. Så dök de nationalistiska Sannfinländarna upp och gjorde koalitionsmatematiken ännu knepigare.

På söndagen är det dags igen. Hurra, säger väl medborgarna? Eller möjligen perkele. Deltagandet i riksdagsvalen brukar inte vara något vidare.

Men en annan konsekvens är att ingen vet vem man ska tacka och, ärligt talat, att det ibland inte händer mycket alls.

2015 skickade folket bort en mischmaschregering som med knapp nöd hållit sig flytande genom finanskris och nedskärningar. Centern, som stått utanför, blev valets stora segrare och dess ledare Juha Sipilä tog över statsministerposten. Han straffas således rejält den här gången, efter att någorlunda tappert ha försökt styra ihop med Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Den positiva sidan av Finlands partivimmel har varit det omfattande samarbetet och det relativt öppna sinnet. Men en annan konsekvens är att ingen vet vem man ska tacka och, ärligt talat, att det ibland inte händer mycket alls.

Mandatperioden har präglats av den mastodontiska vårdreform som regeringen har försökt och misslyckats med att driva igenom. Fast det här har Finlands politiker ägnat sig åt i 15 år. Åtminstone tre koalitioner har kört in i väggen i det evigt pågående femmilsloppet.

Finlands befolkning åldras i en takt som i den rika världen bara överträffas av Japan och Sydkorea. Babyboomen från efterkrigstiden blir gammal, men barnafödandet hänger inte med och invandringen har varit liten. Att folk lever längre är bra, men det skapar påfrestningar för sjuk- och äldrevården.

Pensionssystemet har Finland klarat skapligt, vården sämre. Den senaste regeringen snörde ihop ett komplicerat paket. Centern ville skydda de sina i glesbygden och fick en modell som liknar svenska landsting, men utan beskattningsrätt. Samlingspartiet stoppade in valfrihet och privata alternativ.

De storslagna planerna välte under sin egen tyngd. En månad före valet avgick Juha Sipilä, ett något annorlunda politiskt konstgrepp.

Socialdemokraterna har dragit nytta av oppositionsrollen, och ser följaktligen ut att bli störst men utan att ens nå 20 procent. De har knipit några poäng på att angripa brister i privatvården, men partiledaren Antti Rinne har som vanligt spurtat dåligt. Samlingspartiet står och stampar.

Sannfinnländarna splittrades av maktinnehavet, det blev för många obekväma beslut. Timo Soini bildade eget och behöll sina ministerposter, medan den ohämmat främlingsfientliga grenen tog hand om rösterna. Den nye partiledaren Jussi Halla-aho, dömd för hets mot folkgrupp, kan bli trea eller till och med tvåa i valet. Flyktingvågen har krympt till en rännil igen, men Sannfinländarna har breddat sitt utbud med klimatskepsis. Ett glesbefolkat land har alltid plats för gula västar, och budskap om bilen som mänsklig rättighet slår an.

Ekonomin har spelat en undanskymd roll i årets valrörelse. Tillväxten är på väg nedåt, men någon kris är inte synlig. Förr eller senare kräver dock det demografiska trycket svar på frågan om hur resurser ska fortsätta att skapas.

Säkraste tipset på söndagen är att det slutar med en koalitionsregering. Att gissa vilka som deltar är omöjligt, liksom vilken politik som ska föras. Kanske får finländarna vara nöjda om pusslet läggs lite fortare än i Sverige.