Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/den-verkliga-ryska-segerdagen-ar-nar-putin-forsvinner-fran-makten/

LEDARE

Ledare: Den verkliga ryska segerdagen är när Putin försvinner från makten

Sjunkande skepp: Moskva går till botten.
Sjunkande skepp: Moskva går till botten. Foto: TT

DN 9/5 2022. Putins parad den 9 maj kommer att bli en stor antiklimax, solkad av blod och skam från det grymma fiaskot i Ukraina.

Den verkliga segerdagen för Ryssland infaller den dag då diktatorn försvinner och demokratin återvänder.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Tyskland den 8 maj 1945. Några män samlas kring ett papper i det ryska militära högkvarteret i Berlin-Karlshorst. Den tyske fältmarskalken Wilhelm Keitel skriver under nazisternas kapitulation, liksom den ryske marskalken Georgij Zjukov och Arthur Tedder, representant för de allierade styrkorna.

Det är sent på kvällen, så sent att dagen i Moskva redan har bytt nummer. Av det skälet högtidlighålls den 9 maj som segerdagen i Ryssland. En tradition som föll något i glömska efter kommunismens fall men som återupplivades med besked av Vladimir Putin. Kanske är det hans favoritdag på året.

Just 2022 skulle den bli något alldeles extra. Man kan tänka att presidenten föreställde sig en romersk segerparad, med fångna fiendeledare i skam och deras vapen frambringade till kejsarens fötter. Folkets jubel, smattrande fanor.

Ja, det var ju så noggrant planerat. Enligt ursprungsplanen skulle ryska soldater och pansarenheter knuffa sig fram till Ukrainas huvudstad Kiev på några dagar efter anfallet den 24 februari. Därefter skulle landet närmast frivilligt utropa sig till rysk delrepublik och extatiska firanden skulle göra ”segerdagen” till den bästa på 77 år.

Så blev det inte.

Men åtminstone skulle väl de ryska trupperna enkelt kunna ta kontroll och proklamera seger över de ukrainska områden som i Putins ögon redan tillhör Ryssland, som Donbass? Det kunde ändå bli en hyfsad segerdagsparad?

Så blev det inte heller.

Hur blev det? Trupperna körde fast. Stridsfordon slogs ut i tusental, eller föll sönder på grund av uselt underhåll. Dussintals ryska flygplan har skjutits ner. Soldater, mentalt slut av lögnaktig information och usla ransoner, lämnade sina poster. Om de kunde. Officiella brittiska uppskattningar gör gällande att 15 000 ryska soldater kan ha dödats.

Efter mer än två månaders krig har stormakten Ryssland bara lyckats ta en enda större ukrainsk stad – Cherson.

Nej, Putins parad på ”segerdagen” blir nog inte alls som han förväntade sig.

Några som inte kommer att kunna delta i paraden på segerdagen är de ryska generaler som dödats under kriget. Tolv stycken hittills, enligt ukrainska källor. Även om de bara skulle vara hälften så många är den ryska militära prestigeförlusten monumental.

Och vad hände med det stolta, 186 meter långa flaggskeppet Moskva, som med sin besättning på 500 man skulle dominera Svarta havet? Det träffades av ukrainska missiler och sjönk som Titanic, det var vad som hände. Skammen var så stor att Kreml var tvunget att lägga ut ett helt minfält av lögner om vad som hänt. En rysk tv-station hävdade till och med att ryssarna själva sänkte fartyget, det skulle ju ändå skrotas. Surt, sa björnen.

Nej, Putins parad på ”segerdagen” blir nog inte alls som han förväntade sig. Någon seger kommer han inte att kunna proklamera. Så vad händer i stället? Förklarar han fullt krig, vilket möjliggör för honom att även skicka värnpliktiga till Ukraina? Kommer det nya utfall mot Nato och väst, kanske fler hot om kärnvapenkrig?

Eller kommer han trots allt att deklarera en symbolisk seger, kanske genom att förklara Donbass som ryskt territorium, och inleda någon sorts reträtt samtidigt som han fortsätter att sprida död och terror över ukrainarna?

En sak är klar. Någon seger för det ryska folket blir det aldrig så länge Vladimir Putin sitter kvar vid makten. Den verkliga segerdagen infaller den dag då landet blir av med sin despot och demokratiska krafter börjar ta igen förlorad mark. Den dag då ryssarna börjar återfå sina mänskliga rättigheter och landet tar ett första kliv tillbaka in i den civiliserade världen.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt