Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/det-ar-dadgostar-som-maste-backa/

LEDARE

Ledare: Det är Dadgostar som måste backa

V bär ensamt ansvaret för krisen.
V bär ensamt ansvaret för krisen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

DN 23/11 2021. Det verkar som att sommarens händelser stigit vänsterpartisterna åt huvudet. Kraven som ställs saknar kontakt med verkligheten.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Onsdag blir en historisk dag. För första gången ska riksdagen ta ställning till en kvinnlig statsministerkandidat. Det stod klart efter att talman Andreas Norlén (M) och S-ledaren Magdalena Andersson på måndagen hållit presskonferens om den senares sonderingar. Huruvida Sverige också får sin första kvinnliga statsminister återstår dock att se, för Andersson hade inte säkrat Vänsterpartiets stöd.

Det här borde vara den enklaste av mandatperiodens tre regeringsbildningar. Efter valet var situationen blockerad därför att väljarna hade gett tummen ner åt båda regeringsalternativen – varken de rödgröna eller Alliansen hade majoritet. Det krävdes därmed svåra kompromisser mellan politiska motståndare för att få en regering på plats.

I somras var läget låst efter att den enda lösningen efter valet hade fallit i och med att Nyamko Sabuni (L) lämnade januariavtalet. Något nytt regeringsunderlag med en gemensam agenda gick inte att få fram. Däremot var C och V villiga att tolerera en svag S-ledd regering. I utbyte begärde Annie Lööf (C) tre sakpolitiska eftergifter. Nooshi Dadgostar (V) krävde att januariavtalets hyresreform lades i papperskorgen.

Den här gången har inget val hållits. Inget avtal fallit. Det enda som har skett är att Socialdemokraterna bytt partiledare. Att det uppstår problem beror bara på V – man har bestämt sig för att kräva mer än man gjorde i juli.

Det talas om blodad tand. Att vänsterpartisterna har fått mersmak. När Dadgostar tog strid i somras gick V framåt i opinionen. En sakpolitisk seger vanns.

Det går också att beskriva det hela med ett annat uttryck, som att sommarens händelser stigit vänsterpartisterna åt huvudet.

Nooshi Dadgostar kräver högre garantipension. Och att Centerpartiet ska vara en del av uppgörelsen med regeringen.

Det är krav som saknar kontakt med verkligheten.

Magdalena Andersson kan inte leverera Annie Lööfs mandat. C-ledaren är inte intresserad av att göra upp med Vänsterpartiet.

Det går också att beskriva det hela med ett annat uttryck, som att sommarens händelser stigit vänsterpartisterna åt huvudet.

Garantipensionerna faller i sin tur inom ramarna för pensionsgruppens arbete. Det handlar om ett brett samarbete mellan S, M, C, L, KD och MP, som Andersson på presskonferensen var tydlig med att Socialdemokraterna inte har några planer på att lämna.

Tack och lov för det. Till skillnad från många andra länders pensionssystem går det att lita på det svenska, eftersom partierna inte sysslat med överbudspolitik.

Vad händer nu? Det beror på om Nooshi Dadgostar är beredd att mjuka upp sina krav eller ej.

Något annat alternativ än en svag S-regering är svår att se i den här riksdagen. Även om ingen vill ha ett extra val ett halvår före det ordinarie, blir det konsekvensen om V röstar nej på onsdag och sedan i ytterligare tre statsministervoteringar.

Frågan är vad Nooshi Dadgostar har att tjäna på att blockera S-ledaren. Under midsommarens regeringskris gynnades det nya högernationalistiska blocket i opinionen. Någon majoritet för S, MP och V finns över huvud taget inte på kartan. Hur de rödgröna väljare som belönade Vänstern i somras ställer sig till upprepade nej till Magdalena Andersson är svårt att säga.

Det är dock värt att notera att i den enda opinionsmätning som publicerats den senaste veckan så tappar V 1,2 procentenheter. S stiger med 2,3.

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, lyder för övrigt ett välkänt ordspråk.

Läs mer:

Dadgostar: ”Då trycker vi rött för Andersson”

Ewa Stenberg: Vänsterpartiet fruktar inte längre en Kristerssonregering

Magdalena Andersson (S) nomineras till statsminister

Avgörande vecka i svensk politik – detta händer nu

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt