Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det är integrationen som är det riktiga problemet, inte invandringen

Foto: Pontus Lundahl/TT

DN 9/5 2018. En majoritet av väljarna är inte emot invandrare. Däremot är många oroliga över hur allt ska gå med alla som kom hit under de månader då vi faktiskt kunde tala om en flyktingström. Detta måste Socialdemokraterna förstå.

Varför går det så dåligt för Stefan Löfven? Invandringsfrågan är en tydlig illustration av problemet. Detta är ett område där en högljudd opinion har lyckats baxa hela samtalet högerut. 

Det tål att upprepas att det faktiskt bara var några år sedan som Stefan Löfven stod och höll ideologiska brandtal om att hans Europa inte bygger några murar. 

Nu är han betydligt stramare, understundom på ett sätt som inte står Sverigedemokraterna efter. Men han vacklar. Ena dagen ska 9 000 afghaner beviljas amnesti i Sverige. Nästa dag mumlar han om att barnen till papperslösa migranter inte ska få gå i skolan. Inte ens partistyrelsen är alltid med i svängarna. 

Ofta och gärna deklarerar Stefan Löfven behovet av en "bred överenskommelse". Jo, så talar en gammal fackföreningsman. Och kanske är det till denna bakgrund man bör se för att förstå hans faktiska hållning, bortom de kastvindar han för tillfället vänder kappan efter.

Han tycker nog att vi ska ta emot invandrare, men protektionismen – instinkten att ingen minsann ska få komma och stjäla jobb från en svensk – är förstås svår att skaka av sig för en LO-företrädare. Hans styrka ligger i att försöka jämka samman eventuella andra viljor så att alla går nöjda från förhandlingsbordet. Men det tycks omöjligt i denna fråga. 

Vad han än säger blir någon förbannad. Det gäller även nu: Den restriktiva hållning som slogs fast i fredags gladde kanske de konservativa gråsossarna, men samtliga av partiets fem sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet, S-studenter och HBT-Socialdemokrater – är emot den. 

Socialdemokratin krackelerar. Nu tränger högerpopulister fram. Samma sak är det i resten av Europa. Arbetarna är numera en brokig grupp utan identitet. 

Statsvetaren Jan Rovny, vid Centre d'études européennes i Paris, beskriver i en analys för London School of Economics hur han besöker Volvos fabrik i Göteborg: "Vad såg jag? Hall efter hall av transportband som flyttade runt skelett som inom en timme skulle bli snofsiga SUV:ar." De anställda var mestadels välbetalda unga kvinnor som satt på bekväma stolar och lyssnade på musik i sina hörlurar framför dataskärmarna.

Det talas ofta om att dagens väljare i stället bör indelas i GAL och TAN, alltså gröna, alternativa och liberala respektive traditionella, auktoritära och nationalistiska. En ny, mer lättbegriplig etikettering som påminner om GAL och TAN är författaren David Goodharts begrepp anywheres, varsomhelstare, och somewheres, någonstansare. 

Men alla är förstås någonstansare, alla vill ha trygghet, en fast punkt på jorden. Skillnaden är att vissa någonstansare är så privilegierade att de vågar söka sig ut i världen. De anpassar sig därför bättre till den nya globala ordningen, medan de som på alla sätt befinner sig i samhällets periferi sluter sig inåt. Skalan bör alltså snarare förstås som en behovstrappa.

För en majoritet av väljarna är inte emot invandrare. Däremot är många oroliga över hur allt ska gå med alla som kom hit under de månader då vi faktiskt kunde tala om en flyktingström. Inför valet borde partierna – även Socialdemokraterna – lägga mer möda på att lösa integrationen, och på att hitta ett enande projekt, och mindre på att tävla med Sverigedemokraterna om vem som kan vara tuffast mot denna nya grupp svenskar. Det vore om inte annat mer sympatiskt.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.