Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/det-ar-synd-att-moderaterna-saljer-sig-sa-billigt/

LEDARE

Ledare: Det är synd att Moderaterna säljer sig så billigt

Har talepunkterna redo.
Har talepunkterna redo. Foto: Magnus Hallgren

DN 19/11 2021. Den gemensamma budgetreservationen visar vad M-ledarens devis om att bara göra upp med SD när de ”tycker lika” betyder i praktiken.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Ulf Kristerssons (M) talepunkter kring samarbetet med Sverigedemokraterna har varit spikade ett tag nu: De ska bara göra upp om sådant där de ”tycker lika”, och tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna utgör M och SD ett alternativ som har ”samsyn” i de ”stora frågorna”.

Beläggen för M-ledarens ramsa har dock varit svaga. Kristersson brukar peka på att partierna gjort upp om migrationspolitiken och stått för en gemensam debattartikel om gängkriminaliteten.

Men när det gäller migrationen handlar det alltså bara om att de fyra ställde sig bakom ett L-märkt utskottsinitiativ som på marginalen skiljde sig från regeringens alternativ. Samtidigt deklarerade SD högt och tydligt att partiet ändå ville göra om hela lagstiftningen även om det gemensamma förslaget hade vunnit.

Det mest noterbara med utspelet om brottsligheten var i sin tur att det inte innehöll några seriösa förslag för att se till att unga killar i utanförskapsområden finner sin framtid via skola och jobb i stället för hos gängen, trots att polisen ständigt upprepar att det är nödvändigt för att bryta nyrekryteringen och våldsspiralen.

Sådant intresserar ju inte SD.

I veckan blev det klart vad M-ledarens talepunkter betyder i den ekonomiska politiken.

Någon gemensam budget har alltså över huvud taget inte presenterats. Endast en reservation i finansutskottet. En mindre del av regeringens förslag portioneras om.

Ett gäng som har ”samsyn” i de ”stora frågorna”? Det är faktiskt löjligt att påstå något sådant.

Liberalerna valde att ställa sig utanför, med motiveringen att partiet inte kan acceptera en sänkning av bensinskatten.

Det gör de förvisso rätt i, men om L:s röda linje går redan där borde det vara omöjligt för Nyamko Sabuni att ingå någon form av uppgörelse med de tre andra.

Den reservation som M, KD och SD lyckades få fram omfördelar omkring 20 miljarder kronor. Det handlar alltså om någon procent av budgeten eller mindre än en tredjedel av reformutrymmets 74 miljarder. Och då utgörs 8 av dessa 20 miljarder av att de tre partierna gjort om en skattesänkning med ”tyngdpunkt mot låg- och medelinkomsttagare” till en skattesänkning med ”fokus på låga och medelstora inkomster”.

Det verkar alltså inte vara jättemycket M, KD, L och SD tycker ”lika om” i den ekonomiska politiken.

Ett gäng som har ”samsyn” i de ”stora frågorna”? Det är faktiskt löjligt att påstå något sådant.

Mest slående är ändå vad devisen att de bara ska göra upp när de ”tycker lika” innebär i praktiken. Det betyder att SD får ett veto.

Moderaterna ville i sin egen motion ta bort regeringens förstärkningar av a-kassan och sjukförsäkringen. Det ville inte Sverigedemokraterna i sin. I den gemensamma reservationen rörs de inte.

Timbrochefen och förre Muf-ordföranden Benjamin Dousa är besviken över det vänsterlutande resultatet. Men han kan inte vara förvånad. Det har varit kristallklart hela tiden att SD är uselt sällskap för den som vill bedriva borgerlig ekonomisk politik.

Det är också svårt att förvånas över Moderaternas benägenhet till anpassning.

Ulf Kristersson var inför valet 2018 tydlig med att skillnaderna mellan M och SD var för stora för att det någonsin skulle gå att göra upp. Moderata företrädare har sedan talat om hur Sverigedemokraterna ska ”uppfostras”.

Problemet är bara att Jimmie Åkessons parti inte har velat ändra på sig. Ska det gå att samarbeta måste alltså någon annan göra det. Och Moderaterna har uppenbart bestämt sig.

Men det är synd att Ulf Kristersson säljer sig så billigt.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt