Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/det-har-ar-alltsa-johan-pehrsons-plan-for-att-tygla-sd/

LEDARE

Ledare: Det här är alltså Johan Pehrsons plan för att tygla SD

Tar bladet från munnen.
Foto: Magnus Hallgren

DN 22/11 2022. L-ledarens strategi är att tämja SD genom att tvinga partiet att tugga i sig sött, salt och surt.

Hur bra går det egentligen?

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det var inte helt aptitligt, det här. Erkännandet kom tidigt från ledande L-partister. Och inte bara från internkritiker som Anna Starbrink, som sa att hon inte kunde rösta för Tidöavtalets punkt om tiggeriförbud. Lina Nordquist, partiets gruppledare i riksdagen och snart vice partiledare, sa samma sak. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg konstaterade att det var fel att se prostitution som skäl för utvisning.

Johan Pehrson talar till slut även han klarspråk enligt en artikel i Expressen. Tidöavtalet är fullt av ”skit”, slår han fast.

Tidningens reporter Anna Gullberg har varit med på ett internt möte med en till Liberalerna närstående stiftelse. Partiledaren skräder inte orden om vare sig Sverigedemokraterna eller överenskommelsen han har gjort med partiet.

Och Pehrson har rätt om uppgörelsens innehåll. Tidöavtalet riktar med närmast kirurgisk precision in sig på frågor där Liberalerna och Sverigedemokraterna tycker olika, och förbinder parterna att driva igenom SD:s politik.

Biståndet ska minska. Återvandring stimuleras. Bristande vandel blir ett skäl för utvisning.

Särskilt pikant är hanteringen av klimatet. L har högst ambitioner av alla fyra partier i regeringsunderlaget. Inom Sverigedemokraterna ifrågasätts vetenskapen. Regeringen driver nu en politik som ökar utsläppen och innebär att Sveriges klimatmål inte kommer att nås. Det hela får sedan förklaras och försvaras av en L-minister.

Men det fanns inga alternativ, förklarar Johan Pehrson för stiftelsen.

Det är faktiskt inte sant. De flesta ledamöterna i riksdagen representerar partier som säger nej till strypt bistånd och en politik för återvandring – och som vill ha en seriös klimatpolitik. L har genom att stödja politik som man inte gillar satt den majoriteten ur spel.

Sådan kohandel är en del av demokratin. Men det är löjligt att påstå att det inte fanns andra lösningar.

Saken är bara att blandningen faller SD helt i smaken. Det är Pehrsons liberaler som får ont i magen av den.

Faktum är att Liberalerna hade flera alternativ. Partiet hade kunnat samarbeta med Socialdemokraterna, och liksom i januariavtalet tvingat fram liberal politik.

L hade också kunnat släppa fram Ulf Kristersson till statsministerposten – ja, till och med förhandlat budget med M-ledaren – men ställt sig utanför uppgörelsen med SD.

Så varför gjorde Johan Pehrson som han gjorde?

Ja, inte för att han är ”naiv” om vilken typ av parti Sverigedemokraterna är, slår han själv fast enligt Expressenartikeln. SD är en enda ”brun sörja” konstaterar han, med ”samma organisationsnummer” som när partiet grundades av personer ur vit makt-rörelsen. Det har han också rätt i.

Svaret är i stället att L-ledaren har en plan: Sverigedemokraterna ska tvingas ”tugga i sig både sött, salt och surt” och därigenom tämjas.

Och visst finns både det ena och det andra i Tidöavtalet. Saken är bara att blandningen faller SD helt i smaken. Det är Pehrsons liberaler som får ont i magen av den.

Så svårsmält är innehållet för Liberalerna att det enligt ett uppmärksammat reportage i Svenska Dagbladet krävdes en natts groggande för att Johan Pehrson skulle vara beredd att smaka och för att sverigedemokraterna skulle lita på att han faktiskt var beredd att servera sina mer kräsmagade partikamrater.

Bara timmar efter att Anna Gullbergs artikel publicerats på söndagen klagade SD på L-ledarens formuleringar. Liberalerna har bett om ursäkt på flera nivåer, rapporterades det snart.

Strategin att tygla motståndare genom att binda in dem i ett avtal kan kanske fungera. Men gör den det för Johan Pehrsons parti?

Ämnen i artikeln

Tidöavtalet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt