Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/det-ligger-i-s-intresse-att-bjuda-till/

Ledare

Det ligger i S intresse att bjuda till

Stefan Löfven borde säga ja till kraven
Stefan Löfven borde säga ja till kraven Foto: Roger Turesson

DN 8/12 2018. Nu är det upp till bevis för Socialdemokraterna. Partiet har goda sakpolitiska och strategiska skäl att acceptera stora delar av Centerpartiets och Liberalernas kravlista.

DN:s ledarredaktion
Rätta artikel

På fredagen gav Stefan Löfven en första rapport om läget i regeringsförhandlingarna till talman Andreas Norlén. Hur det går vet vi vanliga dödliga dock mycket lite om – varken statsministern eller talmannen höll någon pressträff, och läckor från förhandlingsrummen har varit mer eller mindre obefintliga. 

Vad vi däremot vet är att Socialdemokraterna har goda skäl att bjuda till. Och att det är nu det ska göras.

Det finns ingen anledning att betvivla Annie Lööfs beskrivning av det socialdemokratiska svaret på Centerpartiets kravlista som ett ”skambud”. En blandning av hårda nej och utdragna utredningar, så har S ofta besvarat andras initiativ. 

Det duger inte nu. Ska mittenpartierna låta S-ledaren återkomma som statsminister, efter att hans parti gjort sitt sämsta val sedan demokratins införande, måste de få ordentligt betalt i sakpolitik. 

Simpel transaktionell rättvisa är dock inte det främsta skälet till att Socialdemokraterna bör vara tillmötesgående. Faktum är att det ligger i socialdemokratins sakpolitiska och strategiska intresse att acceptera stora delar av de krav C och L ställer.

Det är inte en slump att Annie Lööf och Jan Björklund satt arbets- och bostadsmarknaden samt skatterna i fokus. Samtliga tre områden karakteriseras av politik som delar in människor i insider och outsider, där de som tillhör den senare gruppen har stora svårigheter att ta sig in och upp i samhället. 

Reformviljan speglar ytterst en vision om inkludering och social rörlighet. Det är ideologiska ambitioner som socialdemokratin också delar.

Klarar S-ledaren inte av att leverera en uppgörelse på lika villkor bränner han därför alla broar över blockgränsen.

Självklart krävs en friare hyressättning, flexiblare ingångslöner och anställningsvillkor, samt sänkta skatter för såväl de med höga som låga inkomster – sådant som svider för S. Men inte bara. En stärkt a-kassa ska till exempel inte uteslutas. Avtrappade ränteavdrag och en ny fastighetsskatt vore heller inte fel. 

En socialdemokrati som agerar konstruktiv motpart till mittenpartierna, i stället för stoppkloss, skulle rent av kunna bidra till bättre balanserade sakpolitiska utslag. Och ambitioner om lika möjligheter skulle uppfyllas bra mycket bättre än med endast S-märkt politik. Det begriper så klart delar av partiet, som borde ta chansen att göra upp med motsträviga särintressen. 

Dessutom har Socialdemokraterna starka strategiska skäl att ge Centerpartiet och Liberalerna ett bud de faktiskt kan acceptera. Det finns goda anledningar till att ingen velat fatta Stefan Löfvens utsträckta händer. Det går helt enkelt inte att lita på hans uppsåt. Kan S samarbeta med andra som en jämlike? Sättet Miljöpartiet behandlats på inger inget förtroende. 

Annie Lööf och Jan Björklund har tagit stora risker när de satt sig ner med Stefan Löfven. Klarar S-ledaren inte av att leverera en uppgörelse på lika villkor bränner han därför alla broar över blockgränsen.

För Socialdemokraterna själva vore det en katastrof. Någon väg till makten endast med V och MP finns inte. Höstens val gav 41 procent för de tre partierna. För fyra år sedan fick de 43. Trots att S just nu går starkt i opinionen når de rödgröna inte högre än en bit över 40 procent i mätningarna. Ett nyval stärker inte Löfvens hand. Om Socialdemokraterna inte klarar av att samarbeta över blockgränsen stängs alla vägar till regeringsmakten under överskådlig framtid. 

Att S är ett maktparti vet vi. Det om något innebär starka skäl att gå C:s och L:s krav till mötes.