Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det offentliga rummet ska inte förvandlas till nazistiskt territorium

Foto: Roger Turesson

DN 25/8 2018. Grundprincipen måste vara att alla har rätt till mötesfrihet. Men syftet med nazisternas  manifestationer är att trampa på andra. Det får vi inte låta dem göra.

Lördagen är en stor dag i den svenska valrörelsen. Det är bara två veckor kvar nu. Alla partier är ute och kampanjar. Samtidigt beviljas nazistsekten Nordiska motståndsrörelsen rätt att demonstrera mitt i Stockholm. 

Nazisterna har börjat söka sig till demokratiska sammanhang. De delar ut flygblad, de håller torgmöten, de kandiderar till och med i valet. Men fanorna de bär är fästa vid tunga stänger som kan användas som vapen. NMR säljer även knivar till sina medlemmar med inskriptionen ”Kampen kräver mer än ord” tillsammans med organisationens logga. Nazister står bakom en rad terrorattentat – politiskt motiverade våldsdåd – även om domstolen inte rubricerat det så.

Detta händer på riktigt. Det är inte en övning. Det är inte en intellektuell tankelek.

För något annat än terrorism kan man inte kalla det när nazistaktivister detonerar bomber vid flyktingboenden och syndikalistiska kaféer, attackerar gayfester och paraderar med bilder som hetsar mot judar. I veckan inleddes också rättegången mot den nazist som misstänks för förberedelse till mord på två svenska journalister.

Detta händer på riktigt. Det är inte en övning. Det är inte en intellektuell tankelek. Och de har fel som säger att man ska ignorera nazismen, för när man gör det så använder den tomrummet till att växa sig större och tillskansa sig allt fler friheter. 

Nazismen står inte bara där och ser dum ut om ingen vill lyssna. Den har inte behov av att andra lyssnar, den är inte en ideologi som försöker övertyga med argument. Den hotar, den misshandlar, lemlästar och mördar. Det är inbyggt i den nazistiska ideologin att man inte får, utan bör, göra så med dem som tycker eller är annorlunda. För nazister finns inget absolut människovärde.

Det sägs alltid att det är svårt för demokratin att förhålla sig till sina fiender. Men omöjligt är det inte. Att sprida nazism är hets mot folkgrupp, ett allvarligt brott där fängelse är normalstraffet. Detta tog polisen förr fasta på. 

Under en vit makt-konsert 1998, med 300 besökare från en rad olika länder, greps och åtalades 22 närvarande för just hets mot folkgrupp. Tolv av dem dömdes till fängelse, även i ett fall då det enda som kunde styrkas var att personen i fråga gjort en hitlerhälsning. Utöver detta dömdes fyra personer till dagsböter. 

I ljuset av denna tidigare praxis framstår polisens nuvarande tillvägagångssätt i exempelvis Almedalen – det vill säga att primärt dokumentera allvarliga brott utan att ingripa – mer som ett uttryck för underbemanning än som en smart strategi. Det är illa när en nazist får slita en regnbågsflagga ur handen på en kvinna, och det enda som sker är att polisen beordrar henne att lämna platsen.

Med tanke på hur nazisterna gång på gång avviker från sina demonstrationstågs angivna vägar, tar till våld och utgör en säkerhetsrisk för andra finns också möjlighet för polisen att neka demonstrationstillstånd med hänvisning till ordningslagen. Den säger att en sammankomst inte får medföra oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken. 

Grundprincipen måste vara att alla har rätt till mötesfrihet. Men NMR hetsar, skrämmer, förödmjukar, misshandlar. Detta är också hela syftet med deras manifestationer; de njuter av att trampa på andra. Och det är ingen rättighet att få demonstrera exakt var och exakt när man vill. Det är orimligt att en terrorsekt gång på gång ska få förvandla det offentliga rummet till nazistiskt territorium.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.