Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det räcker att vara kvinna för att bli mördad i Irak

Foto: STRINGER

DN 3/10 2018. Skönhetsdrottningen Tara Fares var en vanlig, ovanlig kvinna som trotsade allt vad militanta religiösa krafter står för.

Tara Fares var en av Iraks stora skönhetsdrottningar. I torsdags sköts hon ihjäl med tre skott när hon körde genom stadsdelen Kam Sara i Bagdad. Motivet antas vara politiskt. Varför? Hon själv var inte politiskt engagerad. Men på Instagram uttalade hon sig ofta till stöd för kvinnors oberoende. Och framför allt levde hon i frihet själv. 

Hon gjorde vad hon ville och lät sig inte begränsas av någon, hon vägrade vara rädd. Så beskrivs hon av sina vänner nu efteråt. En vanlig, ovanlig kvinna som trotsade allt vad militanta religiösa krafter står för. Hon förebråddes ofta hätskt för sin bristande ödmjukhet. Hon hotades till livet. Så som hon får inte en kvinna bete sig! 

En journalist vid Iraks statliga tv-bolag kallade henne till och med "hora".

Strax innan mordet ska hon ha mottagit en varning – ”Nu är det din tur” – med referens till de andra frispråkiga kvinnor som på kort tid mördats i Irak. Där var Rafeef al-Yaseri, innehavare av salongen Barbie beauty center och skönhetsexperten Rasha al-Hassan, som båda tillhörde samma sociala kretsar som Tara Fares. Sedan var där Suad al-Ali, en kvinnorättsaktivist och fyrabarnsmamma som mördades när hon var på väg till sin bil. 

Och nu alltså Tara Fares själv. De irakiska myndigheterna säger att de ska utreda om det finns något samband mellan den senaste tidens kändismord, eftersom allt tyder på det, men även om dåden inte är planerade och utförda av samma personer så är de uppenbart sammanlänkade.

Det handlar inte bara om de döda. Utan också om deras miljontals följare, varav de allra flesta är andra unga kvinnor. För vad ska man göra när en ny generation kvinnor förkastar de gamla normerna, höjer rösten? Det är farligt för de mörkermakter som alltjämt kontrollerar livet i Irak. 

Och mörkermakter är verkligen rätta ordet: Det rör sig om rena monstersekter som under decennier våldtagit, torterat och mördat i Guds namn, under både sunnitisk och shiitisk flagg. 

Kvinnor är särskilt utsatta. Mellan 250 000 och en miljon personer har försvunnit i landet de senaste decennierna, och de kvinnor som tagits till fånga har inte bara tvingats arbeta utan också blivit sexslavar.

Irak är överlag ett mycket trasigt land. Bristen på rent vatten blir ett allt större problem. Sjukvården är eftersatt. Inte ens elektriciteten fungerar. Oroligheter har lett till massprotester som möts med våld. 

Och även ute i civilsamhället är kvinnors låga ställning påtaglig. Efter Tara Fares död postade människor skadeglada kommentarer om att hon förtjänade att mördas, som levde ett så trivialt och tomt liv. En journalist vid Iraks statliga tv-bolag kallade henne till och med "hora". 

Så är det i ett land som hatar kvinnor. Där räcker det att vara kvinna, att ägna sig åt det som anses kvinnligt: mode, smink, shopping. I New York Times säger publicisten Daryna Sarhan om Tara Fares: "Hon var bara en vanlig Instagram-modell, men det anses inte normalt i vårt samhälle.” 

Själv skrev Tara Fares på sitt Instagram, under en bild där hon sitter med sina tatueringar och naglar långa som klor: ”Avvisandet av Gud är inte vad som skrämmer mig. Det som skrämmer mig är de som mördar och slaktar med all sin tro, för att bevisa Guds existens.” 

Allt tyder på att Irak kommer att tvingas leva med dessa mördare och slaktare under en lång tid framöver. Och det är kvinnorna som betalar det högsta priset. Måtte Rafeef al-Yaseri, Rasha al-Hassan, Suad al-Ali och Tara Fares leva vidare genom sina följare, och måtte Iraks kvinnorörelse hitta styrka i minnet av deras mod.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.