Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/efter-fyra-ar-av-forodelse-ar-forvaning-bara-hyckleri/

Ledare

Ledare: Efter fyra år av förödelse är förvåning bara hyckleri

Par i brott: Trump och McConnell.
Par i brott: Trump och McConnell. Foto: Susan Walsh/AP

DN 9/1 2021. Ingen kan skylla på att de inget visste. Att Donald Trump skulle bli en farlig president var ingen hemlighet.

USA-valet 2020

En efter en överger de honom, det är ministern, kongressledamoten, topprådgivaren, pressekreteraren. Så här knappt två veckor innan deras president tvingas lämna Vita huset är det ingen översvallande uppvisning i mod. Snarare liknar det råttorna som lämnar det sjunkande skeppet.

För alla visste de vem Donald Trump var långt innan han eggade sina fanatiska fans att storma kongressen i Washington i onsdags. Vad som hände var ingen överraskning utan kulmen på en politisk karriär präglad av skandaler, lögner och kränkningar. Inte ens nu erkänner han sig besegrad, även om han talar om maktskifte.

Spektaklet grundlades i den rasistiska myten om att Barack Obama föddes i Afrika, och alltså inte hade rätt att bli president. Valrörelsen 2016 byggde Trump sedan på utfall mot mexikaner, muslimer och kvinnor. I de republikanska primärvalen var den ene rivalen för kort, den andra för ful. Pappan till senator Ted Cruz pekades ut som delaktig i mordet på John F Kennedy, vilket fick Cruz att kalla Trump en ”patologisk lögnare”.

Men i onsdags var det just Cruz som ledde det republikanska korståget i kongressen för att tillbe lögnen om Trumps valseger i november.

Alla var de redo att acceptera att presidenten stod över lagen, så länge han hette Donald Trump.

Ingen borde heller kunna glömma hur Trump lät sina valmöten 2016 skandera ”lås in henne” om Demokraternas kandidat Hillary Clinton. Mot den bakgrunden var det logiskt att Trump i fjol ville kasta Joe Biden i fängelse.

Trumps fyra år vid makten har visat att ”alarmisterna” – de som tog honom på allvar – hade rätt från början. Hans ständiga falska påståenden blev alternativa fakta, sanningen däremot fake news.

Han fortsatte att hävda att Mexiko betalar för muren mot migranterna vid USA:s södra gräns. Han påstod att Obama avlyssnat hans telefoner. Han gullade med Nordkoreas diktator, men förolämpade sina allierade i Nato. Han vägrade att visa upp sina deklarationer för att dölja att han inte betalar skatt. Han såg till att kvinnor fick betalt för att tiga om otrohetsaffärer. Han försvarade Ryssland mot de amerikanska underrättelsetjänsternas bevis om inblandningen i valet 2016. Han försökte få Ukraina att producera komprometterande uppgifter om Joe Biden.

En rak linje går också från hur han bagatelliserade nazisternas kravaller i Charlottesville 2017 till den våldsamma attacken mot Kapitolium.

Trots allt blev Republikanerna ändå Trumps egendom, en personkult förklädd till parti. Kongressledamöterna var rädda för att han skulle bussa sina kärnväljare på dem. I stället för att protestera föll gräddan av etablerade politiker in i populistens led. Senatens majoritetsledare Mitch McConnell skyddade den förryckte presidenten, och dröjde flera veckor med att medge att Joe Biden vunnit valet.

Konservativa republikaner sålde också sina trossatser om såväl strama statsfinanser som författning, lag och ordning. Den kristna högern gav upp kraven på moral och anständighet. Alla var de redo att acceptera att presidenten stod över lagen, så länge han hette Donald Trump.

De försvarar sig med att de fick skattesänkningar och pålitliga domare. Men priset blev en mobb som intog den amerikanska demokratins högsäte.

Också i Sverige finns personer som aldrig såg, aldrig hörde. Jimmie Åkessons sverigedemokrater har hyst varma känslor för Trump. Riksdagsmannen Hans Eklind (KD) föredrog Trump före Biden. Högerdebattören Ivar Arpi märkte bara ”några arga 20-åriga killar i mjukisbyxor” när de bröt sig in i kongressen.

Den som är redo att göra allt för makten riskerar alltid att begravas av den.

Republikanernas väg tillbaka till principer, som var så lätta att överge, är minst sagt krokig. Partiets bas har förändrats radikalt genom ett inflöde av extrema trumpister.

Donald Trump har länge lekt med tanken att benåda sig själv, i förebyggande syfte. Han skulle behöva benåda hela det republikanska partiet.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt