Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/elsa-kugelberg-den-svenska-coronastrategin-ar-till-for-medelklassen/

Ledare

Elsa Kugelberg: Den svenska coronastrategin är till för medelklassen

Rinkeby är särskilt hårt drabbat av coronaviruset.
Rinkeby är särskilt hårt drabbat av coronaviruset. Foto: Anette Nantell

Den svenska coronastrategin grundar sig inte bara i epidemiologiska felbedömningar. Den utgår också från moraliskt tvivelaktiga principer.

Det blir intressant för de svenskar som i sommar beger sig ut i Europa, detta att man numera får medlidsamma blickar när man berättar om sin härkomst. I det brittiska klassamhället, där jag under de senaste åren vistats från och till, har jag tidigare mötts av avund eller intresse från vänsterhåll: ”Wow, berätta mer om föräldraförsäkringen!” Nu är det snarare, ”Oh my, oh dear… är din familj okej?”

De hade inte behövt oroa sig så mycket, har det visat sig. Mina närmaste har varit relativt förskonade, och i välmående Stockholmsområden hör svår covidsjukdom till ovanligheterna. Som framgår i Expressens granskning (28/6) är det framför allt boende i huvudstadens fattigare delar som drabbats. Gapet som redan före coronapandemin var stort, om än inte i närheten av det brittiska, har nu breddats. På Östermalm, Lidingö och Djursholm har knappt någon behövt sjukhusvård. I Rinkeby kanske man redan närmar sig flockimmunitet.

Detta är knappast någon överraskning. För ärligt talat: vem har den svenska strategin riktat sig till? Vem var den utformad för? Inte de äldre, inte egentligen. Det fanns ingen seriös plan för hur man skulle hindra smittan från att komma in på äldreboenden.

Inte heller andra riskgrupper. De som förlorat inkomst till följd av att smittspridningen i samhället omöjliggjort deras arbete kommer att kunna få ersättning först i september.

Och inte personer i socioekonomiskt utsatta områden. De som ofta arbetar i samhällsbärande yrken där arbetare tidigt nekades skyddsutrustning. I äldrevården. I kollektivtrafiken.

Nej, trots att jämlikhet ingår i Folkhälsomyndighetens uppdrag verkar den ha haft den friska medelklassens bästa för ögonen den här gången. Den svenska coronastrategin har utgått från eget ansvar: Om ”vi” bara skötte oss, gjorde förnuftiga val – var hemma när vi var sjuka, jobbade hemifrån så mycket som möjligt, tog bilen i stället för bussen – skulle vi slippa frihetsinskränkningar. ”Vi” skulle få gå på restaurang som vanligt, slippa ha ansiktsmask, så småningom resa vart vi ville på semester.

Precis som liberaler och socialdemokrater i andra länder tidigt varnade för, betalas priset för en sådan strategi av samhällets svagaste.

I stället för att trycka ned smittspridningen, för att som våra grannländer skydda riskgrupper och samhällsbärare, har regeringen accepterat att det okända coronaviruset har brett ut sig.

Precis som liberaler och socialdemokrater i andra länder tidigt varnade för, betalas priset för en sådan strategi av samhällets svagaste. Allt i enlighet med en bakvänd rättviseprincip: gynna de bäst ställda, oavsett hur det påverkar dem som redan före corona hade kortare förväntad livslängd, sämre generell levnadsstandard och färre resurser.

”Eget ansvar” betyder ”välj rätt!” Och även i Sverige är valmöjligheter ojämlikt fördelade.

Ämnen i artikeln

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt