Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/emma-hoen-bustos-abortdebatt-kommunister-och-sondagsstangda-matbutiker-det-ar-inte-latt-att-vara/

LEDARE

Emma Høen Bustos: Abortdebatt, kommunister och söndagsstängda matbutiker – det är inte lätt att vara liberal i Norge

Ja, vi elsker dette landet. Men vad med liberalismen?
Ja, vi elsker dette landet. Men vad med liberalismen? Foto: Lars Epstein

Ingen kan anklaga Norge för att vara särskilt liberalt. Abortdebatten lever än och ett kommunistparti går starkt framåt i opinionen. De frihetliga impulserna finns där, men med sin urbana framtoning har socialliberala Venstre haft svårt att nå fram till de norska väljare som hellre prioriterar lojalitet till det lokala.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

De senaste månaderna har jag spenderat en ansenlig mängd tid i Norge, mitt andra hemland. Familjeband tog oss till mormor under uppväxtens sommarlov och trots pandemin var det omöjligt att inte återvända även i år. I det dramatiska ölandskapet Lofoten, omgiven av fjäll och fjordar, är det lätt att bli förälskad i vårt västliga grannland.

Norrmännen är patriotiska, välkomnande och trevliga. Men som liberalt sinnad har jag haft svårt att förhålla mig till den tynande tillvaro som ideologin för i landet. Ingen kan anklaga norrmännen för att vara särskilt liberalt lagda. I alla fall inte på samma sätt som vi är vana vid i Sverige.

De flesta norrmän jag stöter på är präglade av en stark anknytning till ett liv eller en plats utanför städerna. Lojaliteten till det lokala står i skarp kontrast till den urbana livsstilsliberalismen.

När norrmännen nu går till val kämpar socialliberala Venstre för att baxa sig över fyraprocentspärren. Partiets pläderingar för fri handel, marknadsekonomi och en generös invandringspolitik når inte fram till väljarna.

De flesta norrmän jag stöter på är präglade av en stark anknytning till ett liv eller en plats utanför städerna. Lojaliteten till det lokala står i skarp kontrast till den urbana livsstilsliberalismens kulturradikala och kosmopolitiska idéer. Något som får konsekvenser för hela det politiska systemet.

Efter en kort genomgång av NRK:s valkompass slås jag av hur långt ifrån varandra Sverige och Norge står när det kommer till allmänliberala attityder. Det kristna kulturarvet ska genomsyra politiken, anser Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet och Høyre. Kvinnors rätt till abort efter vecka 12 är en reell politisk diskussion. Att matbutiker ska tillåtas hålla öppet på söndagar ses av många som ett marknadsfundamentalistiskt ställningstagande och Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Socialistisk Venstreparti och Rødt är kritiska till EES-avtalet som ger Norge tillgång till EU:s inre marknad. Rødt bekänner sig dessutom till kommunismen och skulle aldrig drömma om att be om ursäkt för det.

Mina tappra försök att ifrågasätta protektionismens uppenbart negativa effekter för norsk matkultur – mejeriutbudet är så opoetiskt skralt att ostarna bär namn efter färg (brun och gul) – möts av oförståelse. Mjölken är dubbelt så dyr som i Sverige, ett pris norrmännen gärna betalar för att stötta sina bönder.

De liberala impulserna finns där, men tar sig uttryck i en mer jordnära och inåtvänd form. Viljan att lämnas i fred och råda för sig själv är stark. Fremskrittspartiets aversion mot skatter och förmynderi är ett exempel, motståndet mot centralmakten ett annat.

Det är känslor norska liberaler ännu har misslyckats med att kapitalisera på.

Ämnen i artikeln

Norge
Val Norge

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt