Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/emma-hoen-bustos-vill-s-anvanda-skattepengar-for-fler-semesterveckor-bor-de-vara-arliga-med-det/

SVENSK POLITIK

Emma Høen Bustos: Vill S använda skattepengar för fler semesterveckor bör de vara ärliga med det

Stå för din politik, Shekarabi (S).
Stå för din politik, Shekarabi (S). Foto: Marc Femenia

Socialdemokraterna får gärna argumentera för en extra semestervecka för barnfamiljer. Men är det ”rättvisa” man vill uppnå finns bättre sätt att hjälpa föräldrar med livspusslet.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

När familjeveckan presenterades som politiskt förslag inför valet 2018 var det med klassisk socialdemokratisk retorik. Att underlätta för föräldrar i vardagen går före skattesänkningar för de rika, orerade finansminister Magdalena Andersson.”Den ekonomiska styrkan ska komma alla till del”.

Det var i alla fall ärligt, och väldigt socialdemokratiskt. Idén om att staten och inte medborgare själva bäst skapar förutsättningar för det goda livet är tidlös. Ett annat sätt att se på saken är att skattesänkningar skulle ge familjer, och alla skattebetalare utan barn som inte får del av den föreslagna ”förmånen”, större ekonomiskt svängrum för att få livspusslet att gå ihop.

Vill Socialdemokraterna ha en extra semestervecka för barnfamiljer bör partiet gå till val på en extra semestervecka för barnfamiljer. Är det ”rättvisa” man vill uppnå finns bättre sätt att komma åt problemet.

Den saftiga prislappen för reformen har lett till berättigad kritik från oppositionen. Väljarna var heller inte särskilt imponerade av S-löftet. Endast 32 procent tyckte att familjeveckan var ett bra förslag när den lanserades. I allt högre utsträckning, senast i TV4 på måndagen, benämner därför socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nu familjeveckan som en ”rättvisereform”.

Frågan är bara vilken rättvisa Shekarabi vill skapa och för vem – och vilka specifika problem han vill lösa med reformen. Handlar det om en liten grupp föräldrar som har svårt att delta i viktiga möten med skolan eller att hantera barnens lovveckor vore det rimligare att rikta in sig på dem än att spendera 3,2 miljarder kronor om året på alla föräldrar.

Rör det sig i stället om ett utbrett problem är det enkelt att tänka sig andra mer generella lösningar. Det finns exempelvis goda skäl att förkorta sommarlovet. Krav skulle också kunna ställas på skolor att begränsa möten och aktiviteter som förutsätter att föräldrar kan ställa upp på dagtid.

Vill Socialdemokraterna ha en extra semestervecka för barnfamiljer bör partiet gå till val på en extra semestervecka för barnfamiljer. Är det ”rättvisa” man vill uppnå finns bättre sätt att komma åt problemet.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt