Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

En bra dag för polisen – och för Stefan Löfven

Other: Fredrik Sandberg/TT

DN 1/2 2018. När rikspolischefen avgår slipper Socialdemokraterna ett sänke i valrörelsen.

Dan Eliasson var den svenska polisens mäster skräddare: 

”Goddag, goddag, herr rikspolischef. Vi vill gärna ha en effektivare poliskår som fångar fler bovar och banditer.”

”Det går bra.”

”Tack så mycket. När blir den klar?”

”På lördag. Då vänder det! Då ljusnar det!  Då har vi en skräddarsydd polisorganisation med perfekt passform.”

Men det bidde ingen vändning. Det bidde ingen ljusning. Det bidde bara ännu mer av ihålig corporate bullshit.

Så nu har regeringen givit rikspolischefen Dan Eliasson sparken. Själv låter Eliasson förstå att han ”gärna” hade fortsatt vid polisen. Men naturligtvis ser han fram mot nya fängslande arbetsuppgifter. 

En enad opposition (plus Leif GW Persson) välkomnar Dan Eliassons avgång. Tillfredsställelsen formulerades bäst av Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson: ”Snart är väl Arbetsförmedlingen den enda myndighet Eliasson inte varit GD för. Dit borde han dock fått gå av andra anledningar."

Skadeglädjen över avgången förklaras inte enbart av att Eliasson inte lyckats uppfylla de löften om snar polisiär bättring som han gång på gång ställt ut. Den bottnar också i att han burit med sig ett socialdemokratiskt cv.

Under andra halvan av 90-talet och första halvan av 00-talet var Dan Eliasson S-märkt politiskt sakkunnig och statssekreterare i justitiedepartementet. Han gick sedan vidare till generaldirektörsstolarna på Försäkringskassan och Migrationsverket innan han 2015 blev rikspolischef.

Om kampanjen mot Eliasson har haft partipolitiska över- och undertoner, vilket är svårt att förneka, så måste man samtidigt konstatera att den S-ledda regeringen inte gjort mycket för att filtrera bort dem.

Det är uppenbart att det är av politiska skäl Eliasson nu har fått foten. Socialdemokraterna har just lagt fram sin valstrategi. ”Lag och ordning” pekas ut som en av tre prioriterade  frågor. Samtidigt slår S fast att partiet betraktar Moderaterna och Sverigedemokraterna som sina huvudmotståndare i valet.

Borde inte professionella meriter vara avgörande när så känsliga positioner ska besättas?

S gör analysen att valutgången till inte ringa del hänger på vilket parti som framstår som mest angeläget om att ”ta människors oro på allvar”, det vill säga lyckas profilera sig som bäst på blåljus och batonger. Effektivast. Tuffast. Och nu slipper Stefan Löfven och Morgan Johansson släpa med sig en utskälld rikspolischef med S-anknytning genom valrörelsen. Vilken lättnad.

Att Eliasson tvingas lämna polisen blir mot den bakgrunden lätt att förstå. Det är däremot förvånande att han, samtidigt som vi genom Akilov-åtalet påminns om det ständigt närvarande terrorhotet, istället får ansvaret för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Borde inte professionella meriter vara avgörande när så känsliga positioner ska besättas? Det vill man gärna tro. Men att den sparkade rikspolischefen snart dyker upp i Aktuellt i brandmanshjälm i stället för i polisuniform riskerar att bekräfta att partipolitisk meritering inte heller är att förakta.

Det är problematiskt, särskilt i ett land som Sverige där all politisk makt utgår från Rosenbad. Maktdelning är inte någon svensk paradgren. De ämbetsmän som ansvarar för centrala samhällsfunktioner bör därför i görligaste mån ha sin kompetens, inte sina politiska kompisar, att tacka för jobbet.

Dock: onsdagen den 31 januari var ändå en bra dag inte bara för Löfven utan också för polisen. 

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.