Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/en-gnutta-syrgas-ar-inte-for-mycket-begart/

Ledare

Stefan Löfven kan fortfarande ompröva strategin

DN 21/5 2020. Att många äldre som insjuknar i covid-19 inte ens kommer i fråga för syrgas är oacceptabelt. Alla – oavsett ålder – har rätt till åtminstone en individuell medicinsk bedömning. 

Stefan Löfven säger att ”vi hade velat skydda våra äldre bättre” och ”vi hade velat se ett helt annat resultat” i en intervju i Sydsvenska Dagbladet (20/5). Statsministern bär dock ytterst själv ansvaret för bristerna i coronastrategin.

Kombinationen av underskottet på personal, skyddsmateriel, syrgas, kompetens samt en stor allmän smittspridning syns tydligt i den rekordhöga överdödligheten under april. Inte minst bland äldre i pandemins svenska centrum, Stockholm med omnejd.

Lägg till byråkratiska stuprör och stora kunskapsluckor om det nya coronaviruset och det blir enkelt att instämma i den tidigare statsepidemiologen Annika Lindes resonerande kritik (DN 20/5): ”Skulle man göra om detta så tror jag att vi skulle ha stängt betydligt hårdare i början. Man borde ha vetat vilken dålig beredskap vi hade inom vården och äldrevården. En stängning skulle kunnat ge oss en chans att förbereda oss, tänka igenom saker och dämpa smittspridningen maximalt.”

Pandemin är ingalunda över och Sverige har fortfarande höga dödstal per capita. Stefan Löfven kan fortfarande ompröva den svenska strategin.

Pandemin är ingalunda över och Sverige har fortfarande höga dödstal per capita. Stefan Löfven kan fortfarande ompröva den svenska strategin. Om inte annat för att vinna tid för ytterligare förberedelser. Stora delar av Sverige har ännu inte lika stor smittspridning som huvudstadsområdet.

Allt fler rapporter kommer också om hur livets slutskede har sett ut under våren. Många äldre har förlorat livet i förtid, inte sällan utan att ha fått behandling med bland annat syrgas.

Coronasjuka – och för den delen även deras anhöriga – ska inte behöva protestera eller tala med journalister för att få adekvat vård, såsom 81-åriga Jan Andersson och hans son behövde göra (DN 20/5).

Syrgasbehandling ingår i Socialstyrelsens nya rekommendationer för palliativ vård (DN 21/5). Det är därför bra att Inspektionen för vård och omsorg nu ska granska möjligheterna att få syrgas på landets särskilda boenden för äldre. 

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson säger att näringsdropp, syrgas och mediciner mot proppar och andra infektioner kan rädda liv (DN 20/5). Covidpatienter med en snittålder på 83 år som vårdats på en geriatrisk avdelning i Region Stockholm har en överlevnadschans på hela 80 procent och kan komma hem igen. Han påpekar också att många gamla kan leva fem år eller mer efter att de flyttat in på ett äldreboende.

Behandling som syftar till att lindra besvär eller förlänga livet är alltså inte förgäves. Ett vanligt alternativ – smärtstillande och lugnande – är däremot att betrakta som aktiv dödshjälp för covidsjuka, menar Yngve Gustafson. 

Det är dock sant och rätt att gamla och sköra människor sällan läggs i respirator, eftersom det är en för påfrestande behandling och mycket sällan räddar deras liv. I ett visst skede är döden en naturlig utgång och då ska man främst erbjuda lindring mot ångest och smärta.

Men att förnekas andningshjälp – utan att ens få en medicinsk bedömning på plats – är inte något gamla eller unga medborgare ska behöva acceptera. 

Norge har visat att det är möjligt att erbjuda många syrgas på äldreboenden.

Norge har visat att det är möjligt att erbjuda många syrgas på äldreboenden (DN 21/5). Sverige saknar på många håll denna kapacitet, men icke desto mindre borde ambitionen vara att skapa den. 

Kommunpolitiker med ansvar för äldreomsorgen borde därför inte ha samma sorglösa inställning som regionstyrelsens ordförande i Stockholm, Irene Svenonius (M), tidigare har formulerat (Expressen 12/5): ”Vi visade att man i vardagen inte behöver ha en organisation som är planerad utifrån krig eller kris.”

För nu är det kris i vardagen för alla över 70 år. De riskerar att bli svårt sjuka, men covid-19 betyder inte att de är dödsdömda. Att skaffa fram syrgas och utbilda omvårdnadspersonalen i att kunna ge den till behövande äldre i deras hem torde vara ett basalt krav i välfärdslandet Sverige.