Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

En röst mot Kristersson är inte en röst för Löfven

Foto: Henrik Montgomery/TT

DN 6/10 2018. Blockpolitiken är fördummande. Det har Stefan Löfven upprepat i många år. Därför är det intressant att ta del av de socialdemokratiska reaktionerna när Miljöpartiet i Stockholm nu är på väg att göra upp med allianspartierna.

För plötsligt var det inte så dumt med block ändå. Aftonbladets S-märkta ledarsida skriver om ”miljöpartisternas svek mot väljarna”. När MP borde ha tackat S, valde maskrosorna i stället att svika: ”Klart är att man aldrig vet var man har en miljöpartist.”

Men väljarna kommer att ge sin dom, förutspår Aftonbladet. Blir det nyval elimineras partiet från riksdag, kommuner och landsting. Som om Miljöpartiets problem efter den här mandatperioden vore att man inte gett S tillräckligt stort utrymme.

Men kanske kunde Stefan Löfven lära av MP i Stockholm. Och en gång för alla inse: Att andra partier inte under alla omständigheter hjälper S till makten är inget ”svek mot väljarna”. Det är att bevaka sina egna väljares intressen.

Socialdemokraterna talar lika mycket om ödmjukhet som de visar brist på den. Partiet är helt enkelt inte redo för de stora eftergifter som krävs.

S-reaktionerna bådar inte gott för vad som nu händer på riksplanet. För att kunna skapa en konstruktiv blocköverskridande regering – och det finns en rad olika alternativ för hur en sådan skulle se ut – så krävs det att S slutar kräva andras tacksamhet och börjar bli lite mer tillmötesgående. 

Den senaste tiden har Alliansens problem stått i fokus. Att det inte blir en alliansregering utan S stöd står klart. Löfven har sagt nej. Frågan är därför om Annie Lööf och Jan Björklund släpper fram Ulf Kristersson som ledare för en minoritetsregering – men då med stöd av Sverigedemokraterna. 

Med tanke på vad C och L har lovat sina väljare borde det vara otänkbart. Sverigedemokraterna är ett fortsatt uselt alternativ för den som vill ha ett liberalt samhälle. 

Men man ska inte låta sig luras av den bild som vissa nu försöker måla upp: att rösta nej till en Kristerssonregering med stöd av SD är inte detsamma som att ogiltigförklara honom som statsminister. Än mindre är det en röst för Stefan Löfven. Det betyder bara att man säger nej till att låta Jimmie Åkesson få inflytande. Och att man därför vill att processen med att sätta ihop en regering ska fortsätta. 

Vad som pågår är ett av fem möjliga steg: Nu får Kristersson chansen att försöka bilda regering. Därefter har talmannen ytterligare tre omgångar på sig – och vilka som då får chansen återstår att se. Det femte steget är nyval.

Det betyder att en röst mot Kristersson inte på något sätt är en röst för en vänsterregering. Snarare är det sannolikt att S-ledaren, om han får chansen att bilda regering i ett andra steg, också kommer att misslyckas. Och det av ett enkelt skäl: Socialdemokraterna talar lika mycket om ödmjukhet som de visar brist på den. Partiet är helt enkelt inte redo för de stora eftergifter som krävs.

Sannolikt krävs hotet om nyval för att få saker att hända. Då kan det börja talas om skatter och arbetsrätt. Men det dröjer.

När Socialdemokraternas eftervalsanalys påbörjades på fredagen var det med en färdig slutsats: En av anledningarna till att partiet gjorde ett historiskt dåligt val var… Miljöpartiet. Att kompromissa gjorde det svårare att få fram sitt budskap. 

Frågan är vad S drar för lärdom av detta. Få förhandlingspartner kommer att vara lika medgörliga som MP har varit. Till skillnad från språkrören ser inte de andra partiledarna något egenvärde i att en gång ha fått sitta i regering, oavsett vilken politik den driver. Det betyder också att allianspartiernas förhandlingsposition gentemot S är betydligt starkare. 

Det är inte bara socialdemokrater som kan säga nej.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.