Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/enklast-vore-att-bara-skippa-familjeveckan-magdalena-andersson/

LEDARE

Ledare: Enklast vore att bara skippa familjeveckan, Magdalena Andersson

Nådiga luntan lär behöva justeras.
Nådiga luntan lär behöva justeras. Foto: Jonas Lindkvist.

DN 7/10 2021. M-budgeten lär riksdagen inte klubba. Men sannolikheten att regeringen får igenom sin egen utan justeringar är också liten.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Ömsom vin, ömsom vatten, så kan de senaste veckornas budgetbesked sammanfattas för finansminister Magdalena Andersson (S).

Till det hon kan glädja sig över hör att sannolikheten att riksdagens ska klubba en M- eller en M-KD-budget har minskat avsevärt.

Stefan Löfven tillträdde i somras utan ett säkert underlag för den egna ekonomiska politiken. Socialdemokraterna och Miljöpartiet förfogar bara över 116 mandat. Om Sverigedemokraterna – som de gjort de senaste åren – i en slutvotering lägger sina röster på M:s och KD:s förslag samlar det 154.

Men Jimmie Åkesson har gjort klart att han inte tänker rösta på ekonomisk politik som han inte har varit med och förhandlat. Ulf Kristersson och Ebba Busch visade inget intresse för att lägga fram en budget tillsammans med SD – och har i stället gått fram med var sin.

Samtidigt har Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) tämligen utstuderat lämnat dörren öppen till att rösta på regeringens budget, vilket skulle ge den majoritet. Den M presenterade tidigare i veckan har också gjort det enkelt för dem att göra så. Ett ordentligt hugg i biståndet är exempelvis knappast någon av dem intresserad av att bidra till.

Sannolikheten att oppositionen samlas bakom Moderaternas budget är alltså låg. Sannolikheten att C och V i så fall sluter upp bakom regeringens är i så fall relativt hög. Det lär vara skönt för Magdalena Andersson. Om hon som väntat tar över efter Stefan Löfven skulle det inte vara roligt att börja med att styra på M:s ekonomiska politik.

Ändå är inte allt rosigt för finansministern. För sannolikheten att hon ska få igenom sin egen budget utan justeringar har samtidigt sjunkit.

M, KD och SD har alla slagit fast att de i finansutskottet vill bryta ut enskilda bitar av regeringens politik och spendera pengarna på något annat. Familjeveckans 3 miljarder står högst på listan.

I så fall ställs i riksdagens slutvotering inte regeringens budget mot Moderaternas, utan mot en lätt friserad version av sig själv.

Det är en tuffare utmanare. I alla fall så länge M-KD-SD endast plockar bort ett litet antal utgiftsposter som C och V heller inte älskar. Som familjeveckan. Lööf och Dadgostar lär knappast erbjuda sina röster endast för att rädda den.

Poängen med den expansiva politiken är trots allt att trycka tillbaka arbetslösheten, inte att skapa mer ledighet.

Å andra sidan har Moderaterna ambitionen att möblera om mer än bara familjeveckans 3 miljarder. Skapas utrymme genom att kapa sådant som C och V gillar, då stärks också sannolikheten att de till sist sluter upp bakom regeringens originalbudget.

Skulle det till slut bli så att regeringens budget minus familjeveckan klubbas av riksdagen är det knappast en katastrof för Magdalena Andersson. Det är en sak att regera på Moderaternas ekonomiska politik, en annan att göra det på en justerad version av den egna.

Men det är ingen höjdare att börja sin tid som statsminister med en prestigeförlust. Vad kan Andersson göra för att undvika det?

Lööf och Dadgostar har tidigare signalerat att de vill ha något extra i utbyte för att stödja regeringens budget. Kanske har Magdalena Andersson redan en plan för hur några extra miljarder ska skakas fram, som nu kan användas för att rädda S familjevecka.

Bäst vore ändå om hon bara valde att kapa den själv. Och lade pengarna på sådant som skapar jobb. Poängen med den expansiva politiken är trots allt att trycka tillbaka arbetslösheten, inte att skapa mer ledighet.

Läs mer:

Fem saker du måste veta om nya budgeten

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt