Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-aiks-trotjanare-och-qatar-vm-ar-berattelser-om-soldaten-och-kapitalet/

LEDARE

Erik Helmerson: AIK:s trotjänare och Qatar-VM är berättelser om soldaten och kapitalet

Friends arena tar avsked av fotbollssoldaten Per Karlsson.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

AIK:s Per Karlsson står för allt det vackra i fotbollen – Qatar-VM för allt det dåliga.

Det är lätt att stämma in i supporterns mantra: Död åt den moderna fotbollen.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Första söndagen i november tog AIK farväl av fotbollsspelaren Per Karlsson med banderoller, världsklasspyroteknik – ”Pertan Inferno” – och sång som började långt före avspark och tystnade långt efter slutsignal. Ingen har hyllats som han, ingen har spelat fler matcher för klubben (396), det är troligt att ingen heller kommer att göra det.

Per Karlsson kommer från Huvudsta, en stadsdel i AIK-färgade Solna. I nya boken ”Världens bästa Karlsson”, skriven med Marcus Birro, kallar han sig ”skapad för AIK” och berättar hur han på läktaren såg klubben ta SM-guld 1998.

”AIK blev min stolta hemvist, Solna blev mitt land och jag blev dess ödmjuka ambassadör och fanbärare”. Om någon annan skrivit så med Birros penna hade jag himlat med ögonen, bytt sida och kanske bok, men när det är just Pertan nickar jag och tänker ”inte orimligt.”

Det är shejker och älskarinnor och 30 miljoner kronor till dåvarande prins Charles.

Bara veckor tidigare kom en annan bok, Olof Lundhs ”Templet i öknen”, om samma sport men en annan värld. Journalisten Lundh har varit en igel på fotbollsförbundet Fifas arm under hela processen fram till VM i Qatar.

Han skildrar det skitiga spelet bortom strålkastarna, hur Fifapampar låtit sig smörjas, det är shejker och älskarinnor och 30 miljoner kronor till dåvarande prins Charles. Och nu står vi där, med ett mästerskap i ett land utan demokrati men med desto mer förtryck av kvinnor och gästarbetare.

”Jag har varit en soldat i AIK:s armé”, skriver Per Karlsson, och det mest obehagliga är förstås detta: Fotbollens framtid är inte hans, den tillhör emirerna i Qatar och andra som dem. Den är allt exklusivare arenor, dyrare biljetter, tystare och mer polerade läktare, fler mutkolvar som ger spelen till vem som helst som betalar.

”Död åt den moderna fotbollen”, är slagordet för många renläriga supportrar. Om de har en namnlista vill jag finnas där.

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt