Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-antligen-byter-folkhalsomyndigheten-asikt-om-vaccinpassen/

LEDARE

Erik Helmerson: Äntligen byter Folkhälsomyndigheten åsikt om vaccinpassen

Pass på. Socialminister Lena Hallengren (S) och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell på onsdagens presskonferens.
Pass på. Socialminister Lena Hallengren (S) och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell på onsdagens presskonferens. Foto: Roger Turesson

Det otänkbara blev lag, igen. Folkhälsomyndigheten som tidigare föredrog frivillighet och tyckte att vaccinpassen var krångliga har bytt fot. Det är en liten och högst rimlig frihetsinskränkning.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Covidsmittan ökar igen. Till slut inför Sverige vaccinpass som villkor för att få delta i inomhusaktiviteter med fler än 100 personer.

Det var ett odramatiskt dramatiskt beslut som presenterades på onsdagens presskonferens. Dramatiskt eftersom det är en fråga där Sverige tidigare valt en annan väg och många människor passionerat hatar tanken på passen, och odramatiskt för att det som princip borde vara en självklarhet.

Ett samhälle med vaccintvång begränsar friheten för den som inte vill eller kan vaccinera sig. Ett samhälle utan restriktioner för den som vägrar ta sprutan är å andra sidan en inskränkning – ökad smittorisk – för alla andra. Vaccinpass för aktiviteter som inte är nödvändiga är en rimlig kompromiss.

Det är svårt att föreställa sig mjukare, och svenskare, hårdhandskar.

Att regeringen vidtar en så relativt skarp åtgärd redan innan en ny smittvåg sköljt över landet är ett välkommet trendbrott. För två veckor sedan kritiserade coronakommissionen den svenska strategin. Regeringen och myndigheterna agerade för långsamt och senfärdigt mot viruset, bland annat vad gäller testning och skyddsutrustning.

Folkhälsomyndigheten har tidigare varit kallsinnig också till passen. ”Vi tror ju på frivilligheten”, sa till exempel Anders Tegnell i Aktuellt i juli. ”Det finns en hel del krångel. Både praktiskt men även etiskt, moraliskt.” Den skarpaste åtgärd Tegnell kunde tänka sig var ”särskilda rekommendationer” för personer som inte är vaccinerade. Det är svårt att föreställa sig mjukare, och svenskare, hårdhandskar.

Inte ens det nya förslaget, som blir verklighet den 1 december, innebär alltid ett förbud. Arrangörerna ska kunna skippa passkravet, men måste då upprätthålla de gamla vanliga restriktionerna om avstånd.

Det är ingen stor frihetsinskränkning i en tid då smittan ökar. Och tar man bara sprutan blir det ingen inskränkning alls.

Ämnen i artikeln

Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt