Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-antligen-slopas-wallstrom-doktrinen-om-israel/

LEDARE

Erik Helmerson: Äntligen slopas Wallström-doktrinen om Israel

Diplomatisk? Utrikesminister Ann Linde.
Diplomatisk? Utrikesminister Ann Linde. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det var hög tid att utrikesminister Ann Linde normaliserade Sveriges relationer till Israel. Det betyder att vi på sikt kanske åter kan bli en respekterad röst och möjlig medlare i konflikten med palestinierna.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Talesättet ”sju svåra år” kommer från Bibelns första Mosebok, när Josef tolkar Faraos drömmar: ”Men efter dem skola sju hungerår inträffa, sådana, att man skall förgäta all den förra ymnigheten i Egyptens land...”

Det har gått sju år sedan statsminister Stefan Löfven i oktober 2014 förhastat och oväntat erkände Palestina som stat. Känslorna mellan Sverige och Israel har sedan dess varit så kärva att det varit mycket lätt att förgäta den förra ymnigheten i ländernas relation. Det hela har varit pinsamt för Sverige.

Förra utrikesministern Margot Wallström (S) spann visserligen vidare på en vänstersocialdemokratisk tradition att fördöma Israel med hårdast tänkbara ord och mumla om palestinska attacker och missförhållanden. Men hon drev det ett snäpp för långt när hon underförstått beskyllde Israel för ”utomrättsliga avrättningar” och därmed blev portad från landet. Därmed förlorade Sverige alla möjligheter att medla i konflikten eller ens bli taget på allvar av den ena parten. Det gynnade ingen.

Det finns säkert vänsterdebattörer vars känslor upprörs över sådana formuleringar.

När Wallströms efterträdare Ann Linde nu talat med sin motsvarighet Yair Lapid innebär det att svensk utrikespolitik börjar normaliseras och harmoniseras med resten av EU. Det är verkligen ingen eftergift till Israel utan ett efterlängtat sätt att få tillbaka lite diplomati i diplomatin.

DN:s korrespondent Nathan Shachar skriver att Linde i samtalet underströk att ”Sverige förblir troget sin traditionella linje i konflikten: en självständig palestinsk stat, motstånd mot terrorism och garantier för Israels säkerhet”.  Enligt Yair Lapid ska Linde också ha betonat Israels status som ”det judiska folkets hemland”.

Det finns säkert vänsterdebattörer vars känslor upprörs över sådana formuleringar. Men det skulle vara en lättnad om just dessa känslor i fortsättningen inte styr den svenska regeringens Mellanösternpolitik.

Ämnen i artikeln

Israel
Ann Linde

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt