Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-aret-da-dorrarna-inte-oppnades-for-saudiska-kvinnor/

Ledare

Erik Helmerson: Året då dörrarna inte öppnades för saudiska kvinnor

Bromsen vägrar släppa. Foto: Hasan Jamali

Nej, 2019 blev inte – heller – ett bra år för saudiska kvinnor. Att de får dela restaurangdörr med män får ses som ett begränsat framsteg.

Nyhetsbyrån TT kunde i mitten av december rapportera om ett litet steg in på krogen men ett gigantiskt kliv för Saudiarabiens kvinnor. Landets styrande lät nådigt meddela att kvinnorna inte längre behöver använda egna ingångar till restaurangerna utan fortsättningsvis kan få gå igenom samma dörr som män. Hurra!

Om en kvinna däremot ska få sitta vid samma bord, eller ens samma avdelning, som en man är dock ännu oklart. Nej, hur skulle det se ut?

Enligt TT som refererar till Reuters är denna halsbrytande liberalisering ett led i kronprins Mohammed bin Salmans offensiv för att få fler turister till Saudiarabien. Men kanske vore det på sin plats att påminna kronprinsen om de reformer som kvarstår även efter de två feministiska landvinningarna att kvinnor får köra bil och gå på krogen genom samma dörr som sin make.

Man kunde göra något åt en ”omfattande rättsligt sanktionerad och socialt institutionaliserad diskriminering” som fortfarande drabbar kvinnor i Saudiarabien, för att använda svenska UD:s formulering. Och avskaffa de sharialagar som kräver att kvinnor har en manlig förmyndare som kan styra minsta steg de tar, minsta ord de yttrar.

Kanske vore det på sin plats att påminna kronprinsen om de reformer som kvarstår.

Nästa steg skulle kunna vara att avskaffa kvinnoförbudet inom vissa yrken, låta kvinnor arbeta med vad de ville och tillsammans med män.

Och när Mohammed bin Salman ändå håller på vore det mycket lämpligt att sluta med de drakoniska gripandena av kvinnorättsaktivister, som sedan anklagas för diverse påhittade brott.

När allt detta är gjort, alltså betydligt mer än symbolpolitik som gemensamma restaurangentréer, skulle jag kanske överväga att spendera mina turistpengar i kungariket Saudiarabien. Ja, sedan landet dessutom tillåtit fria val, kastat allt ljus på mordet av journalisten Jamal Khashoggi, slutat exportera salafistisk islam och helt upphört med sitt förtryck av alla ickemuslimer, förstås.