Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-beratta-inte-for-m-i-bromolla-att-talmannen-ber-pa-jobbet/

LEDARE

Erik Helmerson: Berätta inte för M i Bromölla att talmannen ber på jobbet

Andreas Norlén, troende talman.
Andreas Norlén, troende talman. Foto: Pi Frisk

Talman Andreas Norlén berättar om sin kristna tro och att han ber ”ganska ofta”. Det borde ge en ny dimension till den platta svenska debatten om religion.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

Uppdatering 15/11 2021 kl. 12.00: Texten har tillfogats en rättelse

De senare årens krångliga regeringsförhandlingar har skapat en oväntad stjärna. Efter Stefan Löfvens avgång ska en ny statsminister nu manövreras förbi det snåriga mandatläget under överinseende av talmannen Andreas Norlén.

Hur förbereder han sig? Bland annat med bön. ”Jag har en kristen tro som jag bär med mig”, säger Norlén till tidningen Dagen. ”En tro som gör att jag kan be när jag ser skäl för det, vilket faktiskt är ganska ofta. Så det är något som finns med mig i vardagen.”

Hur har du det med Gud i dag? frågar tidningen och Norlén svarar: ”Tack bra! Vi har haft ett kort samtal här på morgonen. Han var hemma.”

Detta fick Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen, att ställa en försmädlig fråga på Twitter. ”Menar talmannen att han bad på jobbet?? Snabbt, vad säger den där kommunstyrelsen som ville förbjuda dylika saker?”

Den där kommunstyrelsen presiderar i skånska Bromölla, och det var 2019 som M, SD och KD där försökte stoppa bön på arbetstid. Debatten gick på högvarv. En anställd kristen anmälde sig själv eftersom hon ofta ber på jobbet. Det blev DO-anmälningar och domslut i Förvaltningsrätten, som slog fast att kommunens beslut stred mot såväl grundlagens skrivningar om religionsfrihet som Europakonventionen.

Det hela visar vilken rädsla och okunskap som ofta präglar det svenska samtalet om religion.

Det är ingen långsökt gissning att det var muslimsk bön kommunstyrelsen försökte komma åt, och principen att man inte ska få avbryta viktiga arbetsuppgifter för att be. Men sådan lagstiftning finns redan. Religionsfriheten ger ingen rätt att missköta sitt jobb.

Att som Bromölla, och många av de som stöttade kommunstyrelsen, braka in och vilja se ett svepande böneförbud visar vilken rädsla och okunskap som ofta präglar det svenska samtalet om religion.

”Bön hör inte hemma på jobbet, det får de sköta hemma och i kyrkan”, var en vanlig åsikt. Men hela diskussionen var så felvriden. Bilden av bön tycks vara att man knäfaller, blir okontaktbar, rullar med ögonen och skriker i tungor.

Men för en troende kan bönen ha tusen gestalter. Den bedjande andas i sin Gud, och guden andas i den bedjande. Det handlar ofta om ett flöde, en trevande dialog, en avstämning mot den egna själen och mot något annat. En sinnesstämning. ”Den största bönen är tålamod”, ska Buddha ha sagt. Meditation är bön, liksom medveten närvaro.

Händer det att Gud inte är hemma? frågar tidningen Dagen.

”Nej, jag har faktiskt inte upplevt det”, säger Andreas Norlén. Han lär göra många troende mycket avundsjuka. Kanske kan han på kuppen lära sina partikamrater i Bromöllamoderaterna något om böneliv.

Rättelse: En tidigare version av titeln gav Jacob Rudenstrand fel titel.

Ämnen i artikeln

Bromölla
Religion

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt