Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-bjork-med-fingrar-i-burken-jag-ville-ju-bara-ha-lite-sylt/

Ledare

Erik Helmerson: Björk med fingrar i burken – jag ville ju bara ha lite sylt

Driver V-kampanj med eurosedlar. Foto: Thomas Karlsson

Malin Björk (V) säger sig inte ha gjort något fel när hon ertappades med handen i traktamentsburken. Varför lovar hon då att betala tillbaka? 

Rätta artikel

Jag har svårt att arbeta upp de stora måtten av vrede över SVT:s avslöjande om Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk. Det finns politiker som gjort sig skyldiga till betydligt värre, inte minst när det gäller att transferera andras pengar till egna fickor.

Samtidigt finns det mycket i historien som är stötande. Björk tar ut 3 000 kronor om dagen i EU-traktamente – trots att hon bor i Bryssel. Pengarna använder hon för resor till Sverige – trots att det finns andra medel, den så kallade kontorsersättningen, till det.

Så vad gör hon med kontorsersättningen? Den går till kampanjarbete i Sverige. Lägg därtill att hon betalar en stor del av sitt arvode i ”partiskatt” till Vänsterpartiet och det står klart att rätt mycket EU-pengar kommer just detta, så länge EU-kritiska, parti till godo.

När andra utnyttjar systemen för skatteplanering och bidragskreativitet är det fiffel, när jag själv gör det finns synnerligen goda skäl.

Folk har gjort värre, som sagt. Men det finns ett par saker i historien som är provocerande. Det ena är att Björk omedelbart förklarar sig villig att betala tillbaka en del av ersättningen. Hon som inte gjort något fel – och så märkligt att den generösa tanken råkar sammanfalla exakt i tid med att SVT ställer frågor om saken.

Det andra är en klassiker i sammanhanget. När Malin Björk och andra partiföreträdare nu intar försvarsställning är det med attityden ”men just de här pengarna användes ju på ett bra sätt!” När andra utnyttjar systemen för skatteplanering och bidragskreativitet är det fiffel, när jag själv gör det finns synnerligen goda skäl. 

Jag behöver verkligen min skogsmördar-suv för att klara vardagen, andra kör dem för att de gillar när det går fort, låter och ryker. (Och för att de är lite elaka.)

Kontentan är denna. EU:s ekonomiska villkor är redan löjligt generösa. Den som dessutom drygar ut dem på andra sätt riskerar att ifrågasättas. Oavsett om överskottet hamnar hos restaurang Chez Cirrhose eller i Vänsterpartiets partikassa.